A Szputnyikot tolja, de az orosz gáz elé akadályt állított Magyarország

2021 február 15., 05:26

Csütörtök reggel jelent meg az energiahivatal új határozata, aminek értelmében 2022 októbere helyett csak 2023 októberére kell megépülnie a Kiskundorozsma - Városföld gázvezetéknek. A halasztás egyik hangsúlyos indoka világpolitikai szintű: az USA szankcióval fenyegeti azokat a cégeket, amelyek új vezetékeket építenek az Ukrajnát kikerülő orosz gáznak. Mivel e szankciós fenyegetettség egyáltalán nem biztos, hogy a következő évben megoldódik, ezért semmi garancia sincs arra, hogy a vezeték belátható időn belül tényleg zöld utat kap a magyar hatóságtól.

Pedig ez a cső igen fontos lenne Oroszországnak, évek óta keményen sürgetik a magyar kormányt Moszkvából, hogy építsék már meg. Információink szerint Szijjártó Péter január 22-i moszkvai látogatását is emiatt kezdeményezték az oroszok. Árulkodó ugyanakkor, hogy a magyar külügyminiszter Moszkvában főleg a Szputnyik V. vakcina beszerzéséről beszélt, és a gáz esetében csak egy politikai megállapodásról tudott beszámolni - ami alapján az üzleti tárgyalások folytatódhatnak majd.

Messziről nézve úgy tűnik, hogy

  • Magyarország nehezen adja a gázpiacát Oroszországnak, és a 2019 óta tartó időhúzó taktika folytatódik.

  • Ebben a magyar félnek kapóra jön, hogy elő tudja adni azt az érvelést, hogy az új amerikai kormány megtorlásától jobban tart, mint a Trump-adminisztrációtól.

  • Másik nézőpontból ez magyarázható úgy is, hogy a magyar kormány egy látványos gesztussal biztosította a Biden-kormányt, hogy szem előtt tartja Washington érdekeit.

  • Ugyanakkor az oroszok is kaptak gesztust, a Szputnyik V. befogadását egy EU-s tagállamban.

  • Az orosz - magyar vita egyik tétje a magyarországi belföldi gázkereskedelem ellenőrzése.

  • A legfontosabb azonban eldőlt, az új déli útvonal idén októberben megnyílik az orosz gáz előtt, a kérdés már csak az, hogy milyen szélesre tárja Magyarország a kaput.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.