Fekete-Győr: A felcsúti per lesz a magyar történelem legnagyobb és legfontosabb számonkérése

2021 március 03., 15:44
  • A Momentum miniszterelnök-jelöltje nem aggódik, hogy a Medián csak ötödiknek mérte az ellenzék lehetséges indulói közül.
  • Rendszerváltást akar 2022-re, látványos elszámoltatással, és a vádiratokhoz már gyűjti a párt az anyagokat.
  • Az összefogásban résztvevő hat párt elnökeinek rendszeres egyeztetése szerinte jól működik, és az sem zavarja, hogy ő nem vihet társelnököt magával.
  • Az előválasztáson listás szavazás nem lesz, de a Momentum a saját jelöltjei ellen is enged indulni egyéni jelölteket, ha később a párt frakciójához csatlakoznának.
  • Az elmúlt 30 év miniszterelnökei közül Horn Gyula áll tőle a legtávolabb.

A hétvégén bejelentett programjuk alapján úgy gondolják, hogy rendszerváltásra van szükség 12 év fideszes kormányzás lezárásához. Az ellenzéki összefogásban résztvevő másik öt pártban is ugyanekkora az elköteleződés egy rendszerváltás iránt?

Ez az előválasztások során ki fog derülni.

Bizonyára vannak azért megérzéseik erről, az eddigi tárgyalások alapján.

Bizakodó vagyok. Egy ellenzéki párt legalább háromféleképpen definiálhatja magát. Lehet a kormány ellenzéke, a rendszer ellenzéke, vagy politikai ellenállási mozgalom. A fehérorosz és az orosz diktatúrában az ellenállás a jellemző, Hollandiában és Észtországban pedig a kormány ellenzékének számítanak a politikai pártok. A Momentum valahol a rendszerellenzék és a politikai ellenállás között ingázik, a feladattól függően. A politika intézményeinek megújításán dolgozunk, vannak polgármestereink, önkormányzati- és EP-képviselőink, de amikor kell, akkor ott vagyunk az utcán és vezetjük a menetet a Kunigunda utcai propagandaszékház felé.

Azt nem tudom, hogy a szövetségeseink ezen a skálán pontosan hol vannak. Azért tettük le az asztalra az új rendszerváltás programját, hogy kibújjon a szög a zsákból, és tisztán lássa a közvélemény, hogy ki mit gondol az új rendszerváltásról.

A szövetségeseinkkel természetesen megosztottuk a programunkat, előbb tudtak róla, mint a nyilvánosság. Abban bízom, hogy a miniszterelnök-jelöltek állást foglalnak majd ezekben a kérdésekben, és érdemi társadalmi vitát tudunk majd folytatni ebben a sorsfordító kérdésben.

1918 óta már volt kilenc rendszerváltás Magyarországon. Kell még egy tizedik is? Konszolidálódhat az ország, ha minden politikai váltás egyben a gazdasági pozíciók újraosztásával is jár?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.