A logaritmus kit érdekel?! Tiszta fejjel tudjon gondolkodni!

2021 március 29., 13:32

Tavaly fogott online távoktatási projektbe az ország talán legismertebb és egyik legjobb középiskolai matematikatanára, Gerőcs László. 2019-ben, negyvennégy év tanítás után vonult nyugdíjba a Trefort Ágoston Gimnázumból, de nem sokat pihent, rögtön nekilátott, hogy megvalósítsa régi tervét.

„Tulajdonképpen 2015-ben mentem nyugdíjba, de utána még ráhúztam négy évet. Tavalyelőtt mondtam azt, hogy szép volt, jó volt, elég volt. Van még néhány diákom, akiket egyetemre készítek fel, illetve egy csoportot emelt szintű érettségire. Ezen kívül tavaly a fiammal létrehoztuk a korrepeta.hu-t. Régi vágyam volt, hogy elkezdjünk valami ilyet, hogy bevigyük a gyerekek szobájába a segítséget. Mert a matematikát könyvből nem lehet megtanulni. Kell valamilyen személyes segítség, tanári magyarázat.”

2019 tavaszán összeállította a középszintű matekérettségire felkészítő anyagot, nyáron pedig a fiával berendeztek egy kis stúdiót csopaki házuk felső szintjén. Jó, ha van egy dokumentumfilmes a családban: kitalálták, hogyan nézne ki jól, üvegtábla, háttér, fények… és őszig felvették a huszonegy, 50-60 perces videót. Decemberre utómunkákkal, feliratokkal, webfejlesztéssel készen is volt az oldal, 2020 januárban elstartolt. Ekkor még nem sejthették, hogy márciustól az egész magyar iskolarendszer kénytelen lesz ismerkedni az online távoktatás lehetőségeivel.

Emelt szinten

Az érdeklődést látva tavaly nyáron elkészítették a következő 21 részes, az emelt szintű érettségi anyagát összefoglaló sorozatot, idén januárban ez is elindult. Tervezik, hogy két éven belül történelem és irodalom tárgyakkal is bővítik a Korrepeta tananyagát, akkor lesz komplett az online érettségifelkészítő. Gerőcs László szerint negyvennégy év iskolai tapasztalattal sem volt könnyű fejben átállnia a távoktatás logikájára:

„Teljesen más dolog kamerán keresztül magyarázni otthon ülő embereknek, mint bemenni egy osztályterembe, és belenézni a gyerekek szemébe. Matematikában különösen fontos a megértés, hogy agyilag együtt legyünk, együtt haladjunk. A tapasztalt tanár belenéz a gyerekek szemébe, és látja, hogy a többség érti, vagy teljes sötétség van, vagy csak néhányan értik... Akkor meg kell állni, visszamenni, elmagyarázni, máshogyan nekifutni...”

Pedig Gerőcsnek még az internet előtti világból is van nem kevés távoktatási tapasztalata, hiszen 1995-től öt éven át tartott előkészítőt felvételizőknek a televízió Repeta című műsorában. Sőt, maga a műsor is az ő ötlete volt:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.