„Olyan értékekért küzdünk, amiket Európa természetesnek vesz – Magyarország talán nem, de más országok igen”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2022 június 9., 11:55
  • Az Aljakszandr Lukasenka vezette Belaruszban tüntetők megkínzásával és mindenféle civil szervezet feloszlatásával nyomták el a tiltakozást, amire a 2020-as elcsalt választás után az egész világon felfigyeltek.
  • Az ellenállás viszont ettől nem szűnt meg, csak átalakult, mondja Hanna Ljubakova belarusz újságíró.
  • Hanna Ljubakova korábban dolgozott belarusz tévéknél, a Szabad Európa Rádiónál, írt számos nyugati lapba, jelenleg az Atlantic Council nevű think tank ösztöndíjasa Vilniusban. 140 ezren követik a Twitter-csatornáját, ami a Belarusszal kapcsolatos hírek egyik fontos forrása a külvilág számára.
  • Szerinte a belarusz ellenzék számára világos, hogy a harcuk összekapcsolódik az ukránok háborújával, mert minél gyengébb Putyin, annál gyengébb Lukasenka.
  • És elmondta azt is: a belarusz állami médiában éppen úgy dicsérik Orbánt a Nyugattal szembeni ellenállásért, mint az orosz propagandában.

Idén februárban, még a háború kitörése előtt egy tallinni médiakonferencián olyan pólót viseltél, ami egy kollégád arcképét ábrázolja. Ki ő, és miért fontos a története?

Kacjarina Andrejeva barátom és kollégám volt a Belsat.tv-nél, ami az egyetlen független belarusz tévécsatorna. Ez is Lengyelországból működik. Kacjarina népszerű, fiatal újságíró, 2020-ban folyamatosan tudósított a tüntetésekről. Volt egy tüntetés, amin arra a tiltakozóra emlékeztek, akit halálra vertek a rendőrök. Kacjarina és operatőr kollégája, Darja Csulcova egy lakásból élőzték az eseményeket, amikor a rendőrök elmentek értük. Azért tartóztatták le őket, mert az igazságot közvetítették.

Akkor még azt gondoltuk, hamar ki fogják engedi őket. Ehelyett 2 év börtönt kaptak. Már ez is sokkoló volt számunkra, ez volt az egyik első büntetőügy újságírók ellen.

A rezsim tulajdonképpen betiltja az újságírást: megvádolja az újságírókat, hogy illegális tüntetéseken vesznek részt.

Az viszont nagyon erős és bátor kiállás volt, ahogy az ítélet kihirdetésekor viselkedtek. Ott voltak egy fémketrecben, az ítélet hallatán pedig mosolyogtak, és a győzelem jelét mutatták.

Kacjarinának idén ősszel kellene szabadulnia. Tavasszal viszont újabb vádat emeltek ellene hazaárulás miatt. Ezért már 15 évet lehet kiszabni. A februári konferencián erről még nem tudtam. Ilyen ma Belaruszban újságírónak lenni: 20-nál is többen vannak börtönben, 500-at állítottak elő.

Te hogyan jöttél el Belaruszból?

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt