Élete legnagyobb hibája volt, hogy összehozta ezt a találkozót

2023 január 05., 05:55
  • Folytatódik számlagyársorozatunk, ami egy szervezetet mutat be, amit azzal gyanúsítanak, hogy milliárdokat csalt el a közös kasszából, és egy korrupcióra épülő szolgáltató iparágat működtetett.
  • Adócsalás, túlárazás, lefizetett politikusok, táskában szállított százmilliók. Az ügyben az üzleti élet óriásai is érintettek. Olyan helyeken tartottak házkutatást, mint például a 4IG, az Antenna Hungária, a T-Systems, de érintett a BKV és több önkormányzat is.
  • A nyomozók szerint a szervezet feje, Fuzik Zsolt, a Nagymester lehetett, aki korábban a BKV informatikai igazgatója volt.
  • 2017-ben Fuzik Zsolt összehozott egy aranyat érő találkozót egy korrupt ügyész és a BKV takarítócége, a Prizma egyik vezetője között.
  • Fuzik Zsolt azt állítja, hogy a sorsfordító találkozót Demszky Gábor titokzatos főtanácsadójának, Mesterházy Ernőnek a kérésére szervezték meg, és önmagában ezért ő havonta 4 millió forint jutalékot kapott.
  • A találkozó összes résztvevőjét bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg.
  • A Prizma takarítócég volt az, ami miatt Mesterházy Ernőt egy évtizeddel ezelőtt egyszer már vád alá helyezték.

2010 márciusában a Maglódi úti börtön udvarán pingpongozás közben három előzetes letartóztatásban lévő férfi elegyedett szóba egymással. Nem egyszerű fogvatartottak voltak, akkoriban mindhárman sokat szerepeltek a hírekben. Az egyikük a 34 éves Fuzik Zsolt volt, a BKV informatikai igazgatója, akit pár hónapos menekülést követően kaptak el a hatóságok, és korrupció gyanújával letartóztatták. Cellatársa a 31 éves Varga Gergely volt, akit a bulvársajtóban „Szexügyész” néven emlegettek. Az egykori ügyészségi szóvivő ígéretes karrierje fiatalon derékba tört, amikor lebukott azzal, hogy pénzt és együttlétet is kért ügyfeleitől enyhébb büntetés indítványozásáért cserébe.

photo_camera Fuzik Zsolt, a BKV egykori informatikai igazgatója és Varga Gergely volt ügyész

Varga népszerű volt a börtönudvaron. A letartóztatottak gyakran fordultak hozzá jogi segítségért, tőle próbáltak információt szerezni az ügyükben eljáró ügyészről, bíróról. Varga szívesen adott tanácsokat. Így ismerkedtek össze a pingpongasztalnál a harmadik férfival is, Mesterházy Ernővel. 2010 előtt ő volt Demszky Gábor volt főpolgármester főtanácsadója. A neves zenei és filmes producer, üzletember ellenzéki körökben máig befolyásos háttérember hírében áll. A liberális oligarchát 2008-ban a régi Origo a városháza fantomjaként mutatta be: „Még egy névtáblája sincs a városházi folyosón, mégis ő az egyik legfontosabb ember ma Budapesten. A vagyonát a Bahia-boltokkal megalapozó vállalkozó, Mesterházy Ernő évek óta Demszky Gábor fő bizalmasa, akár politikáról, akár üzletről, akár magánéletről van szó.”

Mesterházy Ernőt 2010-ben, még a kormányváltás előtt tartóztatták le. Abban az emlékezetes lekapcsolási hullámban, ami Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest is elsodorta. Akkoriban ezektől az erősen korrupciógyanús ügyektől, nokiás dobozoktól és BKV-s szerződésektől volt hangos a nyilvánosság. A bilincsben elszállított közszolgák képei is hozzájárultak a baloldal súlyos, máig kiheverhetetlen vereségéhez 2010-ben.

Mesterházy Ernőt akkor azzal vádolták meg, hogy felesleges szerződések megkötésére adott utasítást a BKV-nál. Az egyik konkrét vádpont szerint a PQS International Kft. nevű takarítócéggel az ő nyomására kötöttek szerződést, ezáltal indokolatlanul megdrágult a fővárosi cégnél a takarítás, a Főügyészség szerint 163 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési vállalatnak.

photo_camera Varga Gergely

Végül a három pingpongozó férfi közül Mesterházyt és Fuzikot minden vádpont alól felmentették, csak Varga Gergelyt ítélték el. A korrupt ügyész hat év letöltendő börtönbüntetést kapott. A Blikk beszámolója szerint zokogva beszélt az utolsó szó jogán a bíróságon: „Elveszítettem a hivatásom, a becsületem, az álmaim és az egzisztenciám. (...) Jó ember akarok lenni, és ha kiszabadulok, akkor minden erőmmel azon fáradozom majd, hogy így is legyen.”

A három férfi börtönudvaron kötött ismeretsége nem múlt el nyomtalanul, a szabadulást követően szerteágazó üzleti kapcsolatok szövődtek a szereplők között.

Részlet a nyomozati anyagból:

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.