Azt hitték, piti csalók után nyomoznak, de váratlanul belefutottak a Nagymesterbe

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
március 9., 5:23
  • Az elmúlt hetekben sorban jelennek meg a hírek szocialista politikusok lefizetéséről egy kihallgatási jegyzőkönyv alapján.
  • Erről Fuzik Zsolt vallott, aki a vádak szerint bűnszervezetet irányított.
  • Az ügy sokkal többről szól a tízmilliós kenőpénzeknél, de még a BKV-s és parkolási ügyeknél is: nemzeti nagyvállalatok is érintettek.
  • Cikksorozatunkban bemutatjuk a budai HillSide Irodaházból irányított szervezet működését és a társaság legfontosabb figuráit.
  • A cikkhez háttérbeszélgetéseket folytattunk a nyomozás több érintettjével, gyanúsítottjával, a fővárosi és több kerületi önkormányzatnál dolgozó vezető hivatalnokokkal, politikusokkal, és megszereztünk a nyomozati anyagból több ezer oldalt.
photo_camera „Te is próbálj szólni, hogy állítsák le a NAV-ot”

A fenti részlet egy 2021. március 24-én lehallgatott telefonbeszélgetés jegyzőkönyvéből származik. I. a 4IG Nyrt. szolgáltatás-managere, beszélgetőtársa B. a SYS IT Services Kft. munkatársa. A két cég közösen üzemeltette a BKV informatikai rendszerét. és I. érzékelte, hogy baj van, az adóhatóság nyomozni kezdett.

A kormányzati sajtóban az elmúlt hetekben sorra jelentek meg szivárogtatások egy kihallgatási jegyzőkönyvből. Ebben a nyomozóknak Fuzik Zsolt, az ügy főgyanúsítottja arról beszélt, hogy 2017 és 2019 között korrupciós pénzeket adott át szocialista politikusoknak. Állítása szerint a zuglói polgármesternek, Horváth Csabának körülbelül 10-12 millió forintot, Tóth Csabának 250 milliót és Molnár Zsolt országgyűlési képviselőknek 40 milliót, Baja Ferencnek pedig 30 millió forintot fizetett. Molnár Zsolt és Baja Ferenc elismerték, hogy találkoztak Fuzikkal, de tagadják, hogy pénzt vettek át. Horváth Csaba is visszautasította a vádat, Tóth Csaba nem reagált az ügyre. Az MSZP pártigazgatója, Molnár azt mondja, hogy az ügy a kampányra lett időzítve, szerinte az ügyészség ilyenkor komoly szereplőjévé szokott válni a politikai életnek, de az ilyenkor elővett ügyek „a választásokat követően nagyrészt kifújnak”.

A csúszópénzek, amik Fuzik vallomásában szerepelhetnek a zuglói parkolási tenderhez és a BKV informatikai rendszerének üzemeltetéséhez kapcsolódnak. Mindkét üzlet az általa irányított cégcsoporthoz tartozott.

Ám Fuzik Zsolt és társai ügye túlmutat a parkolási és a BKV-s ügyeken, a szocialista politikusokon és a tízmilliós kenőpénzeken.

Az ügyészség azzal vádolja Fuzikot, hogy bűnszervezetet irányított, és szerteágazó csalássorozatot hajtott végre. Sok szereplőből álló birodalma éveken át milliárdokat termelt, aranyéletet biztosított, de végül a mohóságnak, a stressznek és egy kivételesen precíz győri nyomozócsapatnak köszönhetően 2021 nyarán egyik pillanatról a másikra összeomlott.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt