Egy tál lencséért eladtuk a demokráciát

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
január 06., 14:46

Élete egyik legsúlyosabb csalódásának Orbán Viktort tartja, aki szerinte ma már kirobbanthatatlan a hatalomból, manipulált választási rendszerében biztosan nem lehet legyőzni. Sosem gondolta volna, hogy Magyarországot, a rendszerváltás korának mintaországát le lehet téríteni a nyugatos, demokratikus útról, és éppen az a politikus téríti le, akiben annyira hitt még tizenöt évvel ezelőtt is.

Stefano Bottoni, Magyarországon élő olasz–magyar történész „gondolatébresztőnek és provokatívnak” szánt kortárs történelmi esszét írt Orbán Viktorról, Un Despota in Europa címmel. 2019-ben jelent meg, olasz nyelven, Olaszországban, a magyar változat eddig váratott magára, de most a Magyar Hang szervezésében, közösségi finanszírozással megjelenhet, úgy tűnik, májusra kész is lesz. (Már előrendelhető.)

Stefano olasz–magyar családban, Bolognában született, ott is nőtt fel, iskoláit Olaszországban végezte, majd doktori értekezését magyar témából, a romániai magyar autonóm tartományról írta. A doktori idején, 2002-ben költözött Magyarországra, és itt is ragadt: 2009-től az MTA történettudományi intézetében dolgozott, majd a kutatóintézetek kormányellenőrzés alá vonása után kilépett, azóta a Firenzei Egyetem oktatója, de továbbra is Budapesten él családjával. (Akit a történész élettörténete és a doktori értekezés témája jobban érdekel, hallgassa meg Tóth Szabolcs Töhötöm életútinterjúját.)

Az alábbiakban kétórás beszélgetés következik Stefano Bottonival, podcast, de a legfontosabb állításokat írásos formában is közöljük.

Lépj be a Körbe, és hallgasd podcastjainkat!

Ehhez Közösség vagy Belső kör csomagra lesz szükséged. Légy része közösségünknek!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt