Bekopogott Európába a drogháború

2023 január 21., 18:56
  • Január elején olyan hírek érkeztek Antwerpenből, amilyeneket Mexikóból szokhattunk meg.
  • A belga hatóságok bejelentették, hogy a kikötővárosban minden korábbi rekordot megdöntött a 2022-ben lefülelt kokain mennyisége.
  • Egy 11 éves kislány esett áldozatul egy lövöldözésnek, ami feltehetően kábítószerkereskedők közötti leszámolás volt.
  • A nyugati világ által évtizedek óta eredménytelenül vívott drogháború soha nem dúlt ilyen közel az európai kábítószerfogyasztókhoz.
  • A brutális erőszakot alkalmazó csempészbandáktól senki nincs biztonságban. Szakértők szerint a belga (és a holland) demokrácia sem.

2022-ben 160 tonna kokaint foglaltak le Európa két legnagyobb kikötőjében, a holland Rotterdamban és a belga Antwerpenben – jelentették be január 10-én a két ország illetékesei. A közelmúltban még Rotterdam volt a kábítószerkereskedők kedvenc európai hídfőállása, tavaly viszont már egyértelműen a déli szomszéd volt a népszerűbb. A 160-ból 110 tonnát a széles Scheldt folyón létesült, a legnagyobb tengerjáró hajók fogadására is alkalmas antwerpeni kikötőben kapcsoltak le. 2022-ben az Európában elcsípett kokainszállítmányok 40 százaléka Belgiumban bukott le.

Csak becslések vannak azzal kapcsolatban, hogy valójában mennyi kokain érkezik ezeken a kikötőkön keresztül Európába. A téma szakértői úgy számolnak, hogy a rendőrök, vámosok, egyéb hivatalos szervek a teljes mennyiségnek körülbelül 10 százalékát tudják lefülelni. Ha jól saccolnak, akkor 2022-ben csak Antwerpenbe több mint 1000 tonna kokain érkezett. A kokain olyan léptékben öntötte el az antwerpeni kikötőt, hogy 2022 végén a város erre a célra üzemeltetett szemétégetői nem bírták a tempót, és egy ideig nem volt hol – szakszerűen és a szigorú környezetvédelmi szabályoknak megfelelően – elégetni a lefoglalt kábítószert.

Az antwerpeni kikötő
photo_camera Antwerpen kikötője Fotó: DIRK WAEM/AFP

Ez a hatalmas mennyiség magában is hír lenne. A kábítószercsempészet azonban olyan jól jövedelmező üzletág, hogy az ezzel foglalkozó bűnözői csoportok gyakorlatilag semmitől nem riadnak vissza az üzlet védelmében. A 2010-es években még inkább Hollandiából érkeztek hírek megdöbbentően merész és erőszakos bűncselekményekről, de mostanra ezek is követték a legnagyobb szállítmányokat Belgiumba.

A legnagyobb vihart az a január 9-i lövöldözés kavarta, amelyben egy 11 éves kislány halt meg Antwerpenben. Rendőrségi források szerint kábítószerekereskedők közötti leszámolásról volt szó, amelynek keretében valakik többször belelőttek egy családi ház garázsajtójába. A kislány balszerencséjére az ajtó mögötti helyiségben volt, és a golyók őt is eltalálták. Halála után helyi politikusok azt kezdték követelni, hogy ha nincs más megoldás, küldjék be a belga katonaságot a kikötőbe rendet tenni. Brüsszeli miniszterek szerint ez nem jelentene megoldást, és valószínűleg igazuk is van, mert az Európába áramló kokain feltartóztatására még senkinek nem volt semmilyen működő megoldása.

Rövid európai kokaintörténelem

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.