Netanjahu koalíciós partnereit, ha nem izraeli zsidók lennének, mindenki neonácinak nevezné

2023 március 02., 09:49
  • A hatalomba ismét visszalavírozó Benjamin Netanjahu antidemokratikus igazságügyi reformmal próbál elébe vágni az ellene folyó eljárásoknak.
  • Ehhez azokra a szélsőjobboldali koalíciós partnereire lenne szüksége, amelyek a törvénycsomag nélkül is veszélyesek az ország demokratikus tradícióira.
  • Már Netanjahu szeme fénye, az IT-szektor is ellene van.
  • És még a kormány és a hadsereg kapcsolata is egyre feszültebb.

Izrael 1948-as megszületése óta feszült hely, ahol a folyamatos küzdelem a belső problémákkal és a külső ellenségekkel a mindennapok része. 2023 elején azonban új típusú konfliktussal kell megküzdenie az országnak. A tét nagyobb nem is lehetne: az izraeli demokrácia sorsa. Jichák Hercog államelnök februárban már arról beszélt, hogy

„ez már nem politikai vita, a társadalmi és politikai összeomlás szélén állunk. A puskaporos hordó hamarosan felrobbanhat.”

A Hercog által emlegetett robbanásveszélyes hordó az az igazságügyi reform, amit Benjamin „Bibi” Netanjahu miniszterelnök kormánya igyekszik elfogadtatni, és ami minden jogi szakértő szerint az ország eddigi 75 évét meghatározó liberális demokrácia végét jelentheti. Ez a törvénycsomag azonban csak tünete azoknak a társadalmi, demográfiai és politikai folyamatoknak, amelyek Izraelt az utóbbi évtizedekben nagyon eltávolították a II. világháború után született állam alapító ideáljaitól.

Bibi visszatér

Izrael legújabb kori történelme, amelyben az ország demokratikus gyökereinek fennmaradása a tét, 2022 november 1-én kezdődött, amikor a választásokon eldőlt, hogy az országot 1996-99 és 2009-21 közt miniszterelnökként vezető Netanjahu visszatérhet a hatalomba. Alig másfél év telt el Izraelben úgy, hogy nem az 1949-es születésű Netanjahu volt a miniszterelnök, de miután összeomlott a koalíció, amit addig is csak a Bibi-ellenesség tartott össze, ismét eljött az ő ideje.

Benjamin Netanjahu legújabb kormányának megalkulásakor, 2022 december 29-én a Knesszetben
photo_camera Benjamin Netanjahu legújabb kormányának megalkulásakor, 2022 december 29-én a Knesszetben Fotó: AMIR COHEN/AFP

Netanjahunak tulajdonképpen muszáj volt ismét hatalomra jutnia. Évek óta húzódnak különböző bírósági ügyei, amelyekben többek közt korrupcióval vádolják. Már 2018-ban vádat emeltek ellene, de a hosszas jogi csűrés-csavarásnak köszönhetően máig semmilyen ítélet nem született. Maga Netanjahu mindent tagad, de folyamatosan ott lebeg felette a több éves börtönbüntetés veszélye. Hatalmi pozícióból pedig könnyebben tud tenni azért, hogy végül ne ítéljék el.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.