Béke bármi áron

2023 április 01., 09:36

2022 március 26-án 62 embert öltek meg El Salvadorban. 2023 március 26-án egyet sem. Nem statisztikai anomáliáról van szó: 2023 első hónapjaira a kis közép-amerikai országban elkövetett gyilkosságok száma 80 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. De március 26-át mégis érdemes külön kiemelni, mert 2022 március 27-én megváltozott El Salvador, és talán Latin-Amerika történelme is.

Ezen a napon vezette be Nayib Bukele, az ország mindössze 40 éves elnöke azt a rendkívüli állapotot, ami számtalan meghosszabbítás után ma is érvényben van El Salvadorban. Ez a rendkívüli állapot olyan jogokkal ruházta fel az ország vezetését és rendfenntartó erőit, amiknek köszönhetően mára sikerült felszámolni azokat a bűnözői csoportokat, amelyeknek a számlájára nem csak azt a 62 gyilkosságot, hanem El Salvador évtizedeken át tartó pokoli midennapjait is fel lehetett írni. Járulékos költségként viszont még valamit felszámoltak: a csenevész salvadori demokráciát.

El Salvadorban ma béke van, viszont a lakosság körülbelül 2 százaléka börtönben ül, köztük sok teljesen ártatlan ember is. Nem a bandák az utca urai, hanem az állam fegyveresei. Az elnök népszerűsége valahol 90 százalék körül van, és jövőre újra fogják választani – egy olyan választáson, amin eredetileg nem is indulhatott volna. Az egymáshoz préselt, szinte meztelen, agyontetovált rabok képei bejárták az egész világot, és az amerikai kontinensen sok ország követné a salvadori utat. A világ pedig megküzdhet a kérdéssel: van-e olyan helyzet, olyan magasabb cél, amiért érdemes felfüggeszteni a legalapvetőbb emberi jogokat?

Két évszázad pokol

A Csendes-óceán partján fekvő, egyötöd Magyarország méretű, de 6,5 millió lakosú El Salvador történelme a régióhoz képest is szerencsétlenül alakult. Amikor a spanyolok a 19. század elején feladták világbirodalmukat, a fiatal ország gazdaságának nagy része néhány család kezében koncentrálódott. A többiek, akik egy évszázadon át gyakorlatilag rabszolgaként túrták a földet, a 20. század elején kezdtek el lázadozni. Az uralkodó osztály erre még latin-amerikai mércével is brutálisan válaszolt, 1932-ben például egy parasztlázadás letöréséhez több tízezer embert gyilkoltak le.

Rab egy salvadori börtönben
photo_camera Rab egy salvadori börtönben. Fotó: -/AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.