Európa csak magára vethet, ha Szaúd-Arábia képes szétverni a nyugati futballvilágot

2023 augusztus 30., 17:55

2022. december 30-án a rijádi al-Nasszr szerződtette a portugál Cristiano Ronaldót, minden idők egyik legértékesebb sportolóját. Ronaldo 38 éves, pályafutása vége felé jár, de így is 75 millió dolláros szerződést kötött új klubjával, ami a marketingjogaira vonatkozó megállapodással kiegészítve 200 millióig is felkúszhat.

Ronaldo kétéves szaúdi szerződésére minden futballrajongó felkapta a fejét, de arra kevesen számítottak, ami az európai idény vége után következett. Június 6-án a dzsiddai al-Ittihad megszerezte a Real Madrid friss aranylabdás középcsatárát, Karim Benzemát. A 35 éves francia klasszis két évre írt alá, és a hírek szerint akár 400 millió eurót is kereshet ennyi idő alatt. Átigazolása után azt nyilatkozta, régi álma volt, hogy egy muszlim országban éljen.

Két héttel később a francia világbajnok N'golo Kantét szerződtette az al-Ittihad. A francia középpályás négy év alatt a sokszorosát keresheti annak, amit eddigi pályafutása során. A Chelsea-től érkező 32 éves Kanténak legalább két-három jó éve lenne még a legmagasabb szinten, de annyi pénzt ajánlottak neki (a hírek szerint 86 millió eurót), amit nem lehetett visszautasítani.

Ruben Nevest és Szergej Milinkovics-Szavicsot az al-Hilal, Franck Kessiét a dzsiddai al-Ahli, Sadio Manét az al-Nasszr vitte. Topcsapatok átigazolási terveit verték keresztbe a szaúdiak például Liverpoolban is, ahol Fabinho és Jordan Henderson helyetteseit keresgélik hetek óta. A Premier League klubjai nem tudnak versenyezni az arabok bérajánlataival, nem beszélve arról, hogy Szaúd-Arábiában a játékosoknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A nyugati topligák fennállásuk óta még sosem szembesültek ilyen kihívással.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.