Mégis kinek a halála?

2023 november 28., 05:23
  • Tabuk, félelmek, nehezen megválaszolható morális kérdések, szövevényes jogi értelmezés és országonként eltérő, bonyolult szabályzás lengi körül az aktív életvégi döntést - a köznyelvben: aktív eutanáziát.
  • Eközben Karsai Dániel alkotmányjogász november 28-án, kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán szólal fel azért, hogy maga dönthessen az élete végéről.
  • Hogyan gondolkodik a kérdésről az orvostudomány, a jog, a zsidó-keresztény kultúrkör és a kérelmezők családtagjai? Végrehajtott eseteken és felmerülő kérdéseken keresztül vesszük sorra, miért ilyen bonyolult.

Egy lemezlovas asszisztált öngyilkossága

Fabiano Antoniani, művésznevén DJ Fabo 2014-ben autóbalesetet szenvedett, aminek következtében minden végtagját amputálni kellett. A magatehetetlenné vált zenész ezután három éven át sikertelenül perelte az olasz államot, hogy az ő esetét alapul véve változtassanak az asszisztált öngyilkossággal kapcsolatos törvényeken. Ennek ellenére 2017-ben Svájcba ment, ahol teljesítették a kérését, a zürichi klinikára pedig Marco Cappato egykori európai parlamenti képviselő és életvégi döntés-párti politikus kísérte el, és asszisztálta vele végig a folyamatot. Cappatót végül elítélték az alkotmány megsértése miatt. Antoniani, ha úgy vesszük, nem volt gyógyíthatatlan beteg, de az állapota a saját megítélése szerint egyszerűen méltatlan volt, az állandó másokra utaltságtól, a teste feletti kontroll totális elvesztésétől rengeteget szenvedett.

Nem akart a saját testébe börtönözve élni.

Utóbbi igaz Karsai Dánielre is, akinél tavaly nyáron diagnosztizáltak ALS betegséget, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. Az ALS-es beteg fizikailag leépül, de szellemileg végig ép marad, pontosan tudatában van annak, mi történik vele, mi zajlik körülötte - csak éppen hatni nem tud már senkire és semmire. Még magára sem. A most 46 éves alkotmányjogász ma, november 28-án a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán szólal fel azért, hogy maga dönthessen az élete végéről.

A vele készült interjúnk itt olvasható.

A magyar kormány már korábban arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai kérelmét.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.