Múlik a Momentum

július 29., 06:00
  • 2022 óta pozícióharcokkal és helyezkedéssel múlatta az időt a Momentum.
  • Felkészületlenül érte őket Magyar Péter előretörése.
  • Így aztán Gelencsér Ferencből nem lett Makelele.
  • Donáth Annából nem lett Sanna Marin.
  • Egy időre a Momentum lett viszont „az új MSZP”.
  • Egy nagy reményekkel indult párt kétéves lejtmenete.

Végzetesnek látszó vereséget szenvedett az EP- és az önkormányzati választásokon a Momentum: a fiatal liberálisok pártja 166 ezer szavazattal listán a 4 százalékot sem közelítette meg, és mandátum nélkül maradt.

2019-ben még közel 10 százalékon végeztek, és két képviselőt küldhettek Brüsszelbe, vagyis azóta – öt év alatt – elvesztették szavazóik több mint felét.

Részben az önkormányzati választás szabályainak önkényes megváltoztatása, részben a Vitézy-LMP projekt, részben az önálló indulás miatt a Budapesten hagyományosan erős Momentum kiszorult a fővárosi közgyűlésből is. Egyetlen képviselőjük sem lesz a városházán. Budapesten csak három polgármesteri székük lesz: Soproni Tamás újrázott Terézvárosban, a független, de momentumos támogatással indult Pikó András győzött Józsefvárosban, Rózsa András behúzta Zuglót.

A Momentum 2022-ben, az összefogás részeként még 10 képviselőt küldött az Országgyűlésbe, jelenleg viszont az a kérdés, hogy 2026-ban képesek lesznek-e önállóan (vagy akárhogy) megugrani az 5 százalékos küszöböt. Ha nem, azzal végük is van.

A vereséget a momentumos politikusok, akik közül többekkel az elmúlt hetekben háttérbeszélgetéseket folytattunk, döntően Magyar Péter feltűnésével magyarázzák. Számtanilag ennek van valóságalapja: a Momentum ott szerepelt jól vagy elfogadható szinten, ahol a Tisza nem indult: a megyei közgyűlésekben. Pest megyében például 20 százalékot kaptak. De ez a kép is felemás: Szabolcsban és Somogyban a listát sem sikerült felállítani.

A választások után lemondott a párt befolyásos politikusaiból a kampányra külön összeállt, Donáth Anna vezette elnökség. A júliusban megválasztott új elnökséget Tompos Márton vezeti.

A háttérbeszélgetéseken összegyűjtött vélemények és az elmúlt két év eseményei alapján összeraktuk, milyen előzményei lehettek a Momentum gyenge szereplésének. Ebből az látszik, hogy a vereségnek számos nem külső tényező is oka volt: a Tisza áradása felkészületlenül érte őket, de a párt vezetői válsága és az átgondolatlan kampánystratégia is hozzájárult a kudarchoz.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.