Már az ostromra készül Mariupol lakossága

Tbg
háború
2014 augusztus 30., 11:54
comments 305

A katonák mellett több száz civil is harcolni készül Kelet-Ukrajnában, Mariupol városában, amit nemsokára elér az orosz hadsereg. A Kyiv Post helyszíni tudósítója részletes riportban számol be a háborúra készülődő város hétvégéjéről.

Mint írják, sokan megunták, hogy otthon a híreket hallva kapjanak agyvérzést, inkább csatlakoznak a fronton lévő ukrán hadsereghez.

A város persze korántsem egységes, a lakosság egy másik fele Oroszországhoz húz. Áprilisban halottakat is követeltek a két fél között kirobbant összecsapások. A lakosság harmadik fele, pedig egyáltalán nem akar háborút, és nem támogatja egyik oldalt sem.

photo_camera Fotó: FRANCISCO LEONG / AFP

Védekezni amúgy lesz mi ellen, tucatjával, más hírek szerint százas nagyságrendben áramlanak befele az orosz tankok. A nehéztüzérség hiányzik, jóllehet golyóállómellénnyel, étellel el vannak látva, tudta meg a kijevi lap helyi katonai forrásból.

A birt ENSZ-nagykövet a következőket számolta össze a Guardian szerint:

  • 1000 fős reguláris hadsereg
  • Majdnem 100 tank
  • 80 páncélozott csapatszállító
  • 100 vállról indítható rakéta
  • 500 tankelhárító fegyver
  • Több mint 100 ágyú

A civilek közben zászlóaljakat alakítottak ki, egy háromszáz fős csapat a város védelmével lett megbízva, mások a katonák hátországát biztosítják, így a sebesültekkel, az ellátmánnyal foglalkoznak.

Oroszország továbbra is tagadja, hogy inváziós csapatokat küldene Ukrajnába. Putyin augusztus 29-ei beszédében továbbra is arra szólította fel az ukrán erőket, hagyják békén az orosz segélyszállítmányok mozgását Donbassz térségében.

A NATO fényképekkel bizonyította, hogy valóban a független ország területére léptek az orosz katonai egységek. Ukrajna nem a NATO tagja, így egyelőre elég tanácstalan a katonai szervezet a helyzettel kapcsolatban. (KyivPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.