Cicákkal, toplistákkal és politikai elemzésekkel indul Moszkvában a SputnikNews, a putyinista BuzzFeed

politika
2014 november 12., 17:22
comments 100

A magyar közmédia döntéshozói többnyire az ilyen tűzgyújtásos, itthonvanásos, bográcsmellettnépdalnéneklős magyarkodáshoz vonzódnak, ami relatív sokba kerül, viszont nem nagyon izgalmas. Csak végig kell nézni, hogy mit hoznak össze a rájuk bízott milliárdokból, és akkor látszik, hogy nem a korszerű tartalomszolgáltatás úttörőiről van szó.

Oroszországban viszont nem ez a helyzet. A volt állami hírügynökség, a RIA Novosti romjain dollármilliókból épül új, nemzetközi médiabirodalom. Ahol a szerkesztők láthatóan pontosan tudják, hogyan kell eladni a kőkemény putyinizmust olyanoknak is, akik egyébként rendszeresen használnak például internetet.

A zászlóshajó a hétfőn indított SputnikNews.

"Öt dolog, amivel Kijev elmélyítette a válságot Kelet-Ukrajnában"

Szóval lehet, hogy nem ez minden idők legjobb címadása, de fényévekkel előrébb van, mint bármi, amivel eddig az orosz állami propagandagépezet elő tudott állni. A cikk egyébként semmi forradalmit nem nyújt, nagyon egyoldalúan végigveszi, hogy a hivatalos orosz álláspont szerint milyen rémségeket eredményez Kijev politikája, és persze egyetlen szóval sem említ semmit, amivel Moszkva hozzájárul a háború elhúzódásához.

Csak a címadás, és a listás felépítés miatt valószínűleg egy csomó olyan ember is el fogja olvasni, aki ugyanerre a témára más tálalásában egyáltalán nem lenne vevő. Errefelé megy mostanában az internet.

Ugyanebben a kategóriában indul az

"Öt dolog, ami Oroszországgal kapcsolatban megőrjíti a nyugatiakat"

című összefoglaló is, ami azért kísérteties, mert

a magyar kormányzat vezető politikásainak egy része szinte szó szerint ugyanazt hajtogatja a nyugati demokráciák értékválságáról, mint ami ebben a posztban a olvasható.

Aztán van cukiság

"Itt egy patkány sem jön át: Az Ermitázs macskái"

címmel hazafias orosz cicás tematikájú galéria. Ha kitalálják hogy lehet valami hasonlót kecskével, akkor tényleg le fogják gyorsulni a BuzzFeedet.

De van teljesen komoly tartalom is.

Az egész sputnikos vonalvezetést az az írás mutatja a legjobban, amiben a beszélt nyelvhez közeli stílusban a világ függetlenségi mozgalmait veszik végig a skótoktól a katalánokig, és ebben a kontextusban jelenik meg Krím-félsziget annektálása, mint a nemzetközi trend természetes része.

Az események alternatív értelmezése

A Sputnikot kiadó Rossiya Segodnya nemzetközi hírügynökség jövőre 6,4 milliárd rubelt (~34 milliárd forintot) kap az új médiabirodalom felépítésére. A 2300 embert foglalkoztató szervezet vezetőjének Dmitrij Kiszeljovot nevezték ki, aki Németh Balázs-szinten elkötelezett híve az orosz rezsimnek. Ő (mármint Kiszeljov) főleg homofóbiájával szerzett nemzetközi ismertséget, szerinte például a homoszexuálisok szívét és más belső szerveit el kellene égetni, és azok átültetését betiltani, mert az ilyen szervek alkalmatlanok bárki életének meghosszabbítására.

Kiszeljov a SputnikNews hétfői indulásakor arról beszélt, hogy a világon nagy igény van az események alternatív értelmezésére, és hogy ki kell egyensúlyozni a jelenleg zajló agresszív egypólusú [nyugatbarát] propagandát.

Abban egyébként igaza van, hogy nagy szükség lenne megbízható orosz forrásokra a nemzetközi sajtóban, mint amilyen az orosz cenzúra miatt Rigából működő Meduza, de a Putyint világszerte szeretett és tisztelt nagy emberbarátként bemutató Sputnik azért többnyire nem ilyen.

Ez valószínűleg be fog jönni

Magyarországon is sok gusztustalan dolgot követ el a hatalom a sajtószabadság ellen a független Origo kicsinálásától az RTL megadóztatásáig, de még így is messze vagyunk az orosz állapotoktól. Ott például októberben írták alá a törvényt, ami korlátozza a külföldiek tulajdonszerzését a médiapiacon, és

a CNN a héten jelentette be, hogy 2015. január 1-től nem "sugároz" az országban.

Ezekkel, és a sajtószabadság más korlátozásaival együtt a tőkeerős Sputniknak jó esélye van, hogy sikeres legyen az orosz, és az oroszokkal szimpatizáló nemzetközi közönség előtt.  Twitteren pár nap alatt több mint 50 ezer követőt szedtek össze, a Facebookon egyelőre kevésbé sikeresek, de az Oroszországban nem is olyan meghatározó, mint például itthon.

A Sputniknál láthatóan találtak olyan szakembereket, akik egyrészt jól értik, hogy működik a modern tartalomszolgáltatás, másrészt hajlandóak eladni magukat a hatalomnak.

Az oldalon szerdán hajnalban a legfelkapottabb cikk a magyar kormányzati tisztviselők amerikai kitiltásával foglalkozott, és hogy az Oroszországgal fenntartott kapcsolataink miatt büntetnek bennünket így.

sputnikamagyar

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.