Az orosz állami média szerint a brit titkosszolgálat és a CIA is benne lehetett az orosz utasszállító ellen elkövetett merényletben

külföld
2015 november 11., 20:59
comments 311
  • Egyre durvább a médiaháború az orosz utasszállító lezuhanása körül.
  • Londonból és Washingtonból szinte naponta jönnek elemzések, amik szerint terrortámadás végzett a Sínai-félszigeten lezuhant géppel, de Putyinékat meg egyre jobban idegesíti ez.
  • A Kreml nem hajlandó nyilvánosan elfogadni, hogy áldozattal járhat az orosz hadsereg beavatkozása a szíriai polgárháborúba.

Október 31-én reggel az egyiptomi légiirányítás elvesztette a kapcsolatot az orosz Kogaljmavia (másik nevén Metrojet) légitársaság Sarm es-Sejkből Szentpétervárra tartó járatával. Nem sokkal később kiderült, hogy a gép a Sínai-félsziget északi részén a földbe csapódott. Az egyiptomi és az orosz kormány is vizsgálóbizottságot állított fel, és szakértőket küldött a helyszínre, hogy kivizsgálják a tragédia okait.

November 1-jén a főleg Szíriában és Irakban tevékenykedő ISIS helyi sejtje magára vállalta, hogy merényletet hajtott végre az utasszállító ellen, több mint 220 ember, többségében orosz turisták halálát okozva ezzel. Az egyiptomi és az orosz hatóságok jelezték, hogy a vizsgálat több hétig is eltarthat, és csak ennek végén lehet majd biztosan meghatározni a baleset okát.

Forrás: CTV News Facebook.
photo_camera Forrás: CTV News Facebook.

Azonban néhány nappal a gép lezuhanása után David Cameron brit miniszterelnök kijelentette, hogy

az Egyesült Királyság szakértői szerint bomba okozta a repülő vesztét,

ez robbant fel a levegőben, és a gép már a magasban darabjaira hullott.

Az esetleges terrorveszély miatt több európai légitársaság már az orosz gép lezuhanásának napján úgy döntött, hogy elkerüli a vidéket.

Barack Obama amerikai elnök másnap közölte, hogy az amerikai szakértők is hasonló eredményre jutottak, november 11-én pedig a CNN már arról közölt videóriportot, hogy az amerikai hatósági szakértők 99,9 százalékig biztosak abban, hogy időzített bomba robbant a Metrojet-járaton.

Az amerikaiakkal és a britekkel Moszkva nem osztott meg semmilyen tárgyi bizonyítékot, az nyugati szakértők műhold- és radarképek alapján dolgoztak, és felhasználtak terroristagyanús személyek titkosszolgálati megfigyelése és lehallgatása során készített anyagokat meg a gép roncsairól készült felvételeket is. A nyugati szakértők szerint a bombát a Sarm es-Sejk-i reptéren telepíthette egy olyan dolgozó, aki kapcsolatban áll a merényletért felelős terrorszervezettel.

photo_camera AFP

Közben viszont a Kremlből egyre erősebben megfogalmazott közlemények érkeztek arról, hogy a vizsgálat ilyen korai fázisában még korai bármilyen következtetést is levonni a baleset okára vonatkozóan, sőt, az oroszok mintha afelé szerették volna tolni a közvéleményt, hogy

a tragédia oka műszaki meghibásodás lehetett.

Moszkvából csak egy olyan üzenet érkezett, ami ellentétes ezzel az iránnyal, a Metrojet légitársaság egyik vezetője a baleset után rögtön kizártnak nevezte, hogy valami elromolhatott a gépen.

Propaganda mindenek felett

Mostanra az ügyből durva kommunikációs háború kerekedett. Az orosz állami média már olyan összeesküvés-elméletekkel jön, hogy

a gépet a brit titkosszolgálat robbantotta fel, és hogy a CIA lefizette az Iszlám Állam terroristáit,

közben az amerikai és a brit kormány ragaszkodik a bombás verzióhoz, és szinte minden nap kiadnak valamilyen ezzel kapcsolatos dokumentumot vagy nyilatkozatot annak ellenére, hogy Putyinékat ez láthatóan baromira idegesíti.

A szembenállás forrása az orosz hadsereg beavatkozása a szíriai polgárháborúba.

Az elmúlt 40 napban, mióta Oroszország légicsapásokkal és katonákkal támogatja legfontosabb közel-keleti szövetségesét, Bassár al-Aszad elnököt a polgárháborúban, az orosz állami média úgy állítja be a hadműveletet, hogy az semmilyen lényegi áldozattal nem jár Oroszországnak, mégis nemzeti büszkeségre ad okot.

Ez abból a szempontból igaz is, hogy a szíriai beavatkozással Oroszország a hidegháború óta először lép fel a nemzetközi politikában igazi nagyhatalomként, amelyik, ha kell, akár önállóan is képes rendet rakni durva konfliktuszónákban. (Az persze még közel sem biztos, hogy rendet is fog tudni rakni Szíriában, de a cél kétség kívül ez.)

photo_camera Az áldozatok hozzátartozói a szentpétervári reptéren (AFP)

Ha az orosz utasszállító lezuhanásához tényleg terroristamerénylet vezetett - méghozzá egy olyan csoport merénylete, amelyik a szíriai szerepe miatt akart bosszút állni Oroszországon - akkor rögtön romba dől az a kép, hogy a katonai beavatkozás nem követel fontos áldozatokat az oroszoktól. A putyinista állami média pedig nagyon vigyáz erre a látszatra, hiszen ha a 220 ártatlan halála összekapcsolódna a szíriai beavatkozással, az orosz társadalom nagyobb eséllyel kérdőjelezné meg a szíriai hadművelet szükségességét. Ezt pedig a Kreml nem engedheti meg.

A kézivezérelt orosz média ezért inkább visszatámadt, és azt csinálta, ami az utóbbi pár évben is a feladata volt:

a Nyugatra kente a történteket.

MI6, a CIA és az ISIS együtt az orosz turisták ellen

Az összeesküvés-elméletek gyártását az orosz állami finanszírozású Sputnik News kezdte november 6-án, ebben a hosszú cikkben. Szerintük nagyon furcsa, hogy a nyugati szakértők ilyen hamar rájöttek, hogy bomba robbant a gépen, és furcsa az is, hogy erről a brit és az amerikai kormány legmagasabb rangú tagjai, azaz a miniszterelnök és az elnök beszéltek nagy nyilvánosság előtt.

A BBC megírta, hogy a brit titkosszolgálat (MI6) más 10 hónapja figyelmeztette az egyiptomi kormányt, hogy szigorítsanak a biztonsági ellenőrzéseket a Sarm es-Sejk-i reptéren, mert terroristagyanús személyek ólálkodnak a térségben. A Sputnik erre azzzal jön, hogy ha a brit titkosszolgálatnak valóban voltak értesülései arról, hogy terrormerénylet készülhet Egyiptomban, akkor azt diszkréten meg kellett volna osztaniuk az oroszokkal, nem pedig az orosz utasszállító lezuhanása után világgá kürtölni, hogy biztosan terrortámadás okozta a repülő vesztét.

Sőt, a Sputnik odáig megy, hogy (nem tudni, milyen források alapján) Sarm es-Sejket az MI6 egyik legfontosabb közel-keleti bázisának állítja be, és

arra utalgat, hogy a merényletet akár az MI6 ügynökei is szervezhették.

photo_camera Orosz vadászbombázó Szíriában (AFP)

Az Atlantic gyűjtése kiemeli azt is, hogy a Sputnik cikkével egy napon egy konteókkal foglalkozó weboldalon megjelent egy cikk arról, hogy az oroszok elfogtak két CIA-ügynököt, akik a gyanú szerint kitervelték a Metrojet-járat elleni merényletet. Ennek a forrásnak persze kár nagy jelentőséget tulajdonítani, az ilyen oldalak csak arra jók, hogy a világ többi konteóoldala felkapja az adott elméleteket, igazán nagy tömegeket ezek a posztok ritkán érnek el. Ráadásul az sem bizonyított, hogy az orosz államnak bármilyen köze lenne ehhez a híreszteléshez.

Ez azonban nem mondható el Dmitrij Kiszeljovról, aki nemcsak az egyik legnagyobb orosz hírügynökség vezetője, de egy esti politikai tévéműsor házigazdája is. A tévéműsor november 8-i adásában arról beszélt (persze csak feltételes módban), hogy

a CIA támogathatta a terroristákat legalább annyiban, hogy nem akadályozta meg a tervüket.

Kiemelte azt is, hogy míg az USA vezette koalíció két éve bombázza az ISIS állásait Irakban és Szíriában, és eddig egy amerikai utasszállító ellen sem követtel el merényletet az ISIS-hez köthető terroristák, addig Oroszország még csak 40 napja avatkozott be a szíriai polgárháborúba, és máris felrobbantották egy gépét. Kiszeljov szerint ez rendkívül furcsa.

Az orosz médiamágnás arról beszélt, hogy az USA megállapodást köthetett az ISIS-szel. Ennek keretében a terroristák nem támadják meg a nyugati utasszállítókat, az oroszokat viszont igen. Kiszeljov azt mondta, hogy az amerikaiak már a Szovjetunió afganisztáni háborúja idején is egyezkedtek terroristákkal (azaz a tálibokkal) a szovjetek visszaverése érdekében, így könnyen lehet, hogy most is hasonló a helyzet.

Szíria a kulcs

Az egészhez persze hozzátartozik az is, hogy az Amerikai Egyesült Államok és szövetségesei szíriai tervei szempontjából előnyös fejlemény lenne, ha kiderül, hogy az utasszállítóval valóban terrortámadás végzett, hiszen ezzel megkérdőjeleződne az orosz társadalmon belül a szíriai beavatkozás megtérülése. Ez pedig valamennyire mindenképp gyengítené az oroszok pozícióit Szíriában.

photo_camera Aszadista katona Szíriában (AFP)

Az amerikaiaknak és a briteknek ez azért lenne jó, mert még mindig van egy rakás vitás kérdés, amiben nem sikerült megegyezniük az oroszokkal a szíriai rendezést illetően. A Kremlből épp kedden szivárgott ki egy 8 pontos tervezet, ami az oroszok szíriai reformjavaslatait tartalmazta. A legtöbb elemző szerint ezek alapján az oroszok célja minden bizonnyal a népirtással vádolt Aszad elnök hatalomban tartása, ezt azonban Nagy-Britannia és az USA sem fogadná el.

Az orosz gép lezuhanásával kapcsolatos médiaháborúban az már kiderült, hogy az oroszok is egyre kevésbé kételkednek abban, hogy a Metrojet-járaton bomba robbant, viszont

azt a narratívát, hogy az orosz hadsereg szíriai beavatkozása vezetett a tragédiához, a Kreml egyszerűen nem fogadja el, inkább a Nyugatra támad.

Ez rövid távon valóban hozhat politikai hasznot Putyin elnöknek, hosszú távon azonban még mélyebbre ássa az árkot Oroszország és a Nyugat között.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.