Pánikolnak az olajsejkek, hogy Irán is visszatér a piacra

külföld
2016 január 17., 18:26
comments 302

Jelentős veszteségben álltak a közel-keleti tőzsdék a kőolaj árcsökkenése miatt. Az olajpiacon komoly túlkínálat van, ami lenyomja az árat.

A helyzet még rosszabbodhat: miután szombaton feloldották az Iránnal szemben alkalmazott nemzetközi szankciók többségét, Teherán pár órán belül bejelentette: kész napi 500 ezer hordóval növelni olajexportját. Iráné a világ eddig feltárt olajlelőhelyeinek 10 százaléka.

A térség legnagyobb olajtermelője és egyben legjelentősebb olajexportálója, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere erre vasárnap azt mondta, hogy szerinte „az olajpiac megnyugvása a termelők és a fogyasztók együttműködésével érhető el, de ez időt vesz igénybe”.

Vasárnap a legnagyobb vesztes a térségbeli tőzsdék közül a szaúdi volt, az ottani irányadó mutató csaknem 7,5 százalékos mínuszban állt, de 7 százalék veszteséget jelzett a katari börze fő indexe is.

Jelentősen, több mint 4 százalékkal gyengült továbbá az egyiptomi értéktőzsde vezető mutatója. Vasárnap különösen a helyi befektetők adtak el, miután az elmúlt napokban a külföldi befektetők szabadultak az egyiptomi részvényektől.

Az olaj ára tényleg aggasztóan alacsony, emiatt Venezuelában rendkívüli állapotot vezetnek be, Oroszországban már a nyugdíjakat sem tudják kifizetni(MTI, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.