Miért hal meg idén ennyi híres ember?

életmód
2016 április 22., 09:01
comments 170

Tavaly év végén meghalt Lemmy, januárban David Bowie, aztán többek között Alan Rickman, és legutóbb Prince. De említhetnénk még Johan Cruyfföt, Umberto Ecót vagy Nancy Reagant is.

De hogy lehet, hogy 2016-ban már szinte naponta halnak meg a hírességek? – ennek járt utána a BBC nekrológszerkesztője Nick Serpell, ami arra jutott: mostantól ez lesz a normális.

A BBC évről évre egyre több nekrológot közöl. Az év első három hónapját vizsgálta, és látványos a tendencia:

  1. 2012: 5 nekrológ
  2. 2013: 8 nekrológ
  3. 2014: 11 nekrológ
  4. 2015: 12 nekrológ
  5. 2016: 24 nekrológ
Fotó: Bertrand Guay / AFP
photo_camera Fotó: Bertrand Guay / AFP

A Telegraph statisztikái szerint az év első 3 hónapjában 2014-ben 38 híresség halt meg, tavaly csak 30, de idén már 75. Sőt, az elég morbid deathlist.net minden év elején megnevez 50 sztárt, akikről azt tippelik, hogy az év folyamán meg fognak halni, és amíg az elmúlt tíz évből hatban az első három hónapban legfeljebb két ember halt meg, addig idén már öt.

Ez a világ rendje

Több oka van annak, hogy egyre sűrűbben egyre több híresség hal meg.

Az egyik, hogy egy korszak elején, vagy ha úgy tetszik, végén vagyunk. Azok, akik a hatvanas és hetvenes években lettek sztárok, most értek abba a korba, amikor már nem furcsa, ha természetes halált halnak.

A másik ok, hogy most sokkal több híresség él, mint régebben. A múlt század első felében csak a mozivásznon szerepeltek igazán híres emberek, aztán egy darabig csak az lehetett híres, aki szerepelt a tévében.

Ronald Reagan sose lehetett volna kaliforniai kormányzó, majd az Egyesült Államok elnöke, ha az 1940-es években nem válik országosan ismertté hollywoodi színészként (Fotó: Mike Sargent / AFP)
photo_camera Ronald Reagan sose lehetett volna kaliforniai kormányzó, majd az Egyesült Államok elnöke, ha az 1940-es években nem válik országosan ismertté hollywoodi színészként (Fotó: Mike Sargent / AFP)

A harmadik, hogy egyszerűen többen lettünk. A mostanában elhunyt hírességek közül sokan a baby boomerek generációjához tartoztak, akik 1946 és 1964 között születtek, azaz most 52-70 évesek – David Bowie, Alan Rickman és Prince is idetartozott. Ezekben az években nagyot nőtt a népesség a nyugati világban, Amerikában például 2014-ben a statisztikák szerint a népesség 23 százaléka, 76 millió ember tartozott ehhez a generációhoz. És minél több az ember, annál több válhatott potenciálisan híressé.

65 és 69 éves kor között kezd el igazán nőni a halálozási arány, 2014-ben az Egyesült Királyságban 1000 férfi közül 14,2 halt meg, míg a 60 és 64 év közöttieknél 1000-ből csak 9,4.

Nem csak halottból van több, hanem halálhírből is

Néhány órával azelőtt, hogy Prince halálhíre először megjelent, egy Chyna nevű 45 éves egykori amerikai pankrátor és pornószínésznőről is kiderült, hogy meghalt. Bár a halálhírét még hivatalosan nem erősítették meg, máris közel 400 ezer Twitter-bejegyzés született a témában a nigériai Lagostól a perui Limáig.

Manapság sokkal egyszerűbben és gyorsabban értesülünk a halálhírekről, mint bármikor, aki most felmegy a Facebookra, ha akarja, sem tudja elkerülni a Prince-ről szóló posztokat.

A következő 10 évben még több gyászjelentés lesz, mert nemcsak egyre többen vannak az emberek (és a sztárok), de egyre tovább is élnek. A most 70 éves sztárok akkor 80 évesek lesznek, amikor már tényleg naponta jöhetnek majd a halálhírek, elég csak a néhány napon belül egymás után eltávozó Biszku Bélára, Kertész Imrére és Pozsgay Imrére gondolni.

Pozsgay Imre temetése (Fotó: Kovács Tamás / MTI)
photo_camera Pozsgay Imre temetése (Fotó: Kovács Tamás / MTI)

És ezekben nincsenek benne a meglepő halálesetek a drogtúladagolásban elhunyt 20 évesekről vagy az autóbalesetben meghalt 30 évesekről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.