Orbán szerint az idegen erők sosem fogják megbocsátani nekik az Alaptörvényt

POLITIKA
2016 április 25., 11:40
comments 327

Orbán Viktor az alaptörvény 5 születésnapjára rendezett konferencián arról beszélt a parlamentben, hogy az Európai Uniónak nincs korszerű alaptörvénye, a magyaroknak bezzeg van. Úgy látja, hogy a magyar alaptörvény egy sikeres korszak alapját veti meg. Schmidt Mária, Boross Péter, Orbán Viktor és Kövér László kivonulnak az ülésterembõl az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából tartott ünnepség végén - Fotó: MTI/Illyés TiborMegjegyezte, hogy az új alkotmány egy politikai csatában született és akik ott vannak az ünnepi ülésen, a győztesei ennek a csatának. „Mi győztünk, Magyarország polgárai nyertek” - tette hozzá a miniszterelnök.

Nem feltétlenül értett egyet az alkotmányozást megelőző konzultáció eredményeivel. Példaként említette a gyermekek után járó szavazati jog tervét. De mivel ezt „a magyar nép elsöprő véleményének” tartja, elfogadta.


„Hála istennek, hogy a szocialisták anno nem voltak képesek alkotmányozni”

- de a miniszterelnök szerint akkor ez senkit sem érdekelt volna Európában. Ők pedig rákészültek arra, hogy „ütőérre” fognak támadni az új alkotmánnyal.

Az előadásnak ezen a pontján köszönetet mondott Schmitt Pálnak, mintha bármilyen összefüggés lenne a bukása és az alaptörvény 5 évvel ezelőtti aláírása között. Orbán szerint Schmitt pontosan tudta, milyen következményei lesznek az aláírásának.

Hozzátette, hogy a külső és idegen erők soha nem fogják neki megbocsátani.

„Ez egy fontos dolog, és kötelezettséget ró a mi vállunkra, mert ha ők soha nem fogják neki megbocsátani, akkor mi sohasem felejthetjük el neki"

- fogalmazott a miniszterelnök.

Úgy látja, hogy

„az alkotmány körül mindig lesznek elitviták, a magaskultúrájú Magyarországon különösképpen. Olyan gondolkodó rétegei vannak ennek a hazának, amelyek mindig több gondolatot termelnek, mint amennyit fel lehet használni”

- így magyarázta, hogy vannak még viták az alkotmányról.

Orbán arról is beszélt, hogy a békés együttéléshez el kell sajátítani egy fontos erényt, az egyet nem értés kultúráját. „Nem beszakítani kell a koponyákat, hanem összeszámolni.

A miniszterelnök szerint az a nagy előnyünk az Európai Unióval szemben, hogy „mi tudjuk, hogy honnan jöttünk, hol tartunk és hová tartunk, az EU viszont nem.” Ráadásul „mi nem csak szabadok, hanem szabad magyarok akarunk lenni”. Orbán szerint az EU-nak a világ vezető hatalmának kéne lennie, de nem az. Helyette pedig saját önmarcangolásával és többek között a lengyelek vegzálásával van elfoglalva.

„Az alkotmány tartósságát annak valóságos politikai, gazdasági sikere alapozza meg”

- értékelte az aláírás óta eltelt 5 évet Orbán.

Az Alaptörvényről elmondta azt is, hogy itt az iszlamizálódás alkotmányos tilalom alá esik Magyarországon. Hozzátette, hogy magyar kormánynak nem áll módjában olyan népmozgásokat támogatni, amelyek az alaptörvény nemzeti hitvallásában vállaltakkal ellentétes eredményre vezetnek.

A magyar állampolgárok megvédésére vonatkozó alkotmányos kötelezettség teljesítéséhez a Orbán szerint „tudnunk kell, kik akarnak hozzánk jönni és miért, vagyis jogunkban áll megválasztani, kivel akarunk együtt élni és kivel nem”. Hozzátette, hogy ez nem áll ellentétben a menekültek egyetemes védelmének elvével. (hvg.hu/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.