A magyar kormány legfőbb amerikai szövetségese most tett óriási szívességet az oroszoknak

POLITIKA
2016 május 03., 22:33
comments 20

Az Egyesült Államokban törvényt készültek elfogadni olyan korrupt külföldi tisztviselők, politikusok ellen, akik a gyilkosságtól és kínzástól sem riadnak vissza, hogy titokban tartsák lopásaikat. Nem konkrét személyekről volt szó, hanem a lehetőségről, hogy akinek ilyen kínzáshoz vagy gyilkossághoz van köze, annak befagyaszthassák az amerikai számláit, zár alá helyezhessék a vagyonát.

A jogszabályt „Global Magnitsky Human Rights Accountability Act”-nek (Globális Magnitsky Emberi Jogi Elszámoltathatósági Törvénynek) hívják, és a Szenátus már decemberben rá is bólintott. A dolog a képviselőház jóváhagyására vár. Úgy volt, hogy április 20-án dönt róla a külügyi bizottság, ám az utolsó pillanatban lekerült a napirendről.

A National Review című amerikai jobboldali magazin az orosz propagandát és Dana Rohrabacher kongresszusi képviselőt, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor amerikai szövetségesét sejti a háttérben.

Korrupt tisztviselőket leplezett le -> halálra verték a börtönben

A mostani történet főszereplője egy Sergei Magnitsky nevű ügyvéd, aki 2009. novemberében halt meg egy orosz börtönben.

Magnitsky egy Oroszországban működő nemzetközi befektetési alap, a Hermitage Capital ügyvédje volt. Az alapító, William Browder a 2000-es évek közepén még Putyin támogatója volt, de később a cégcsoport kapcsolata megromlott az orosz kormánnyal. 2007-ben az orosz rendőrök razziát tartottak a Hemritage-csoport cégeinél, egy csomó dokumentumot foglaltak le, és többek között a vállalkozások bélyegzőit is elvitték. Ez azért fontos, mert később ezeket az eszközöket felhasználva, adóhivatali dolgozók együttműködésével 230 millió dollár (62 milliárd forint) már befizetett adót és járulékot igényeltek vissza az orosz államtól. Magnitsky Oroszország legnagyobb adócsalását leplezte le, amiben politikusok, belügyi dolgozók, az adóhivatal és az igazságszolgáltatás is érintett volt.

Nem sokkal később tartóztatták le.

358 napig volt börtönben anélkül, hogy bíróság elé került volna. Súlyos beteg lett, de nem kapott megfelelő orvosi ellátást. Nyolc nappal azelőtt, hogy szabadlábra kellett volna helyezni, mert túl sokáig volt tárgyalás nélkül letartóztatásban, halálra verték.

A történtekből óriási botrány lett, már nem annyira Oroszországban, hanem a világ többi részén. Az ügy sokak szerint Vlagyimir Putyin rendszerének legsötétebb arcát mutatta meg.

A történtek hatására az Egyesült Államokban 2012-ben törvényt fogadtak el, és befagyasztották az érintett orosz tisztviselők, politikusok egy részének amerikai vagyonát. Válaszul Puytinék megtiltották, hogy örökbefogadásra váró orosz gyerekek amerikai állampolgárokhoz kerüljenek.

Dehogy verték halálra, csak véletlenül halt meg a börtönben

A 2012-es törvényt akarták most kiterjeszteni Amerikában, hogy azt ne csak a konkrét ügyben érintett, orosz tisztviselőkre és politikusokra vonatkozzon, hanem más országok hasonló ügyeiben is lehessen alkalmazni.

Ez úgy tűnik jó apropó volt az oroszoknak, hogy elkezdjék tolni a saját verziójukat.

Az orosz állami média szerint ugyanis kb. minden fordítva történt:

  • az Hermitage Capital és Magnitsky voltak a csalók,
  • akik kb. a CIA és az MI6 közreműködésével előbb meglopták az orosz államot,
  • majd átverték a nyugati világ szinte valamennyi kormányát, újságíróját és civil szervezetét,
  • hogy befeketítsék az ártatlan orosz hatóságokat,
  • és Magnitsky csak lebukott, azért került börtönbe,
  • és nem is volt beteg,
  • és kapott is megfelelő ellátást,
  • de nem verték halálra,
  • hanem a nem beteg és megfelelően ellátott szíve vitte el!

Persze ennek a verziónak nem lenne különös jelentősége, ha az orosz propaganda nem találna a világon mindenhol befolyásos támogatókra.

Dana <3 Putyin & Orbán Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja az amerikai kongresszusi delegáció tagjait, Juan Vargast (b), Dana Rohrabachert (b3) és David Ciclline-t (j2), valamint Colleen Bellt, az Egyesült Államok nagykövetét
photo_camera Dana Rohrabacher Orbán Viktor miniszterelnök mellett - MTI

Az Egyesült Államokban Vlagyimir Putyin legfontosabb támogatóját Dana Rohrabachernek hívják, ő kongresszusi képviselő, a külügyi bizottság tagja.

Róla már többször lehetett olvasni a magyar sajtóban, mert Putyin mellett például Orbán Viktor kormányának is nagy rajongója a republikánus politikus.

Ő védte meg tavaly két alkalommal is a magyar kormányt májusban a korrupció, novemberben a menekültválság kezelése miatt. Rohrabachert legutóbb 3 hete látta vendégül Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten.

Rohrabacher ül abban a bizottságban is, amelyik váratlanul levette napirendjéről a Magnitsky-törvény kiterjesztését.

Amikor National Review megkérdezte tőle, hogy van-e bármi köze a jogszabály elfogadásának hátráltatásához, szóvivője azt mondta, hogy a politikusnak a Magnitsky-sztorit új megvilágításba helyező infói vannak, amiket szeretne alaposabban megvizsgálni. A lap azt írja, hogy Rohrabachert Oroszországban látták el „megfelelő” információkkal a történtekről, és nemrégiben szóltak neki, hogy készül egy új „_„_„_„dokumentumfilm”_”_”_”, ami az orosz kormány ízlésének megfelelően mutatja be az eseményeket.

A tolvajoknak az fáj a legjobban, ha elveszik az összelopott pénzüket

A történetnek az amerikai Rohrabacher képviselő kapcsolatain kívül több, magyar szempontból is érdekes tanulsága van.

Az orosz propaganda képes bármilyen történetről saját verziót gyártani, még ha teljesen hihetetlen is. Itt most nem arról van szó, hogy valaki jobban hisze-e egy nyugati kormánynak, nemzetközi civil szervezetnek, vagy a legjobb oknyomozó újságírókat gyűjtő OCCRP-nek, mint Putyinéknak. Először a Kreml saját vizsgálata is azt állapította meg, hogy Magnitskyt halálra verték a börtönben.

Az orosz propagandára és dezinformációra nem csak a magyar közmédia a vevő. Politikai vagy anyagi érdekből mindenhol találnak olyat, beveszi, vagy legalább is felhasználja amit mondanak neki.

Elképesztő orosz erőlködés ment már az eredeti Magnitsky-törvény elfogadáskor, ahogy most is, a kiterjesztésénél. Ebből látszik, hogy bármilyen fényűző, luxusélete lehet Oroszországban a korrupt kormányelit tagjainak, ha tényleg biztonságban akarják tudni a vagyonukat, akkor azt a gyűlölt Nyugatra kell menekíteniük. Amikor ez a pénz kerül veszélybe, az érinti csak igazán érzékenyen még a legbefolyásosabb tisztviselőket és politikusokat is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.