Nem először terjeszt orosz dezinformációkat az állami tévé arabistája

Terrorizmus
2016 március 23., 10:42
comments 65

Az M1 szakértője, Sógor Dániel arról beszélt az állami tévében tegnap, nem sokkal a brüsszeli merényletek után, hogy ő "azt olvasta a szíriai és a tunéziai sajtóban", hogy az öngyilkos merénylők fehéroroszok voltak. Ebből (a tettesek fehérorosz származását tényként kezelve) egy következtetést is levont, hogy milyen nagy a dzsihádisták mozgósító ereje.

Ez azért volt érdekes, mert az orosz rezsim propagandacsatornái, így a Szputnyik News fehérorosz oldala és a Lifenews.ru terjesztették ezt a dezinformációt néhány fehéroroszról, és gyorsan ki is derült, hogy teljesen kamu volt. Az állítólagos öngyilkos merénylők még aznap interjút is adtak, ami lett volna könnyű, ha korábban felrobbantják magukat. (Szputnyik egyébként korrektebb volt, azóta el is ismerték, hogy téves volt az információ, hivatkozva a fehérorosz KGB nyilatkozatára).

Az Index arra mutat rá, hogy lehet, nem teljesen véletlen, hogy Sógor olyat fejtegetett, ami a Kreml szája íze szerint való, ugyanis a Jobbik körül is rendszeresen feltűnő, ám a baloldali rendszerkritikus Eszméletben is publikáló arabista nem először tesz ilyet.

Egy tavaly októberi interjúban arról beszélt, hogy Oroszország - Irakkal, Iránnal és Szíriával szövetkezve - "a valóságban, és nem csak szavakban számolja fel az Iszlám Államot", miközben az amerikaiak csak szavakban tesznek ilyet, mondta. (Ez, ha az orosz légicsapások célpontjaiból induljuk ki, nyilvánvalóan nem igaz: az orosz légierő azokon a területeken bombázott jellemzően ellenzéki harcosokat és civil célpontokat, ahol a szír kormányerők épp támadni kezdtek.) Ugyanitt azt mondta az orosz befolyásról, hogy "Mit jelent az orosz befolyás? Ellentétben az amerikaiakkal, az oroszok nem szólnak bele az adott államok belpolitikai ügyeibe."

Egy másik, a jobbikos Alfahírnek adott interjúban arról beszélt, hogy az USA csak látszatháborút vív az Iszlám Állam ellen, ellentétben Oroszországgal.

Sógor egyébként rendszeresen ír az Orientalista nevű oldalra (ez az oldal természetesen szemlézte Sógor M1-nek adott, fehéroroszos nyilatkozatát is), márpedig ez viszonylag nyíltan Kreml-operáció, ez az honlap szervezte volna Putyin látogatása idején az orosz elnök melletti szimpátiatüntetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.