Cafatokra szedte a kormány Pintér mindenható titkosszolgálatát

POLITIKA
2016 június 02., 21:18
comments 127

Hiába próbált mindenkit meggyőzni Pintér Sándor a keddi nemzetbiztonság meghallgatásán, hogy a mindenható titkosszolgálatáról szóló terveire a kormány már rábólintott, és még Lázár Jánost sem zavarta különösebben, hogy kirántják az Információs Hivatal feletti irányítást a kezéből,

másnap este egy olyan kormánypárti módosító landolt a törvényalkotási bizottság asztalán, ami teljesen értelmetlenné teheti a TIBEK létrehozását.

Pintér mindent látni akar

A TIBEK, vagyis a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Ellenőrző Központ lenne az az intézmény, amelyik egy helyre gyűjthetné össze a különböző minisztériumok alá tartozó titkosszolgálatok adatbázisait. A belügyminiszter a brüsszeli terrortámadások után dobta be újra, hogy szükség lenne egy olyan központra, ahol összefutnak a szálak, persze lehetőleg az ő irányítása alatt.

Mivel a TIBEK-en keresztül Pintér Sándor beleláthatna, hogy mit csinál a Lázár János által irányított Információs Hivatal vagy a Simicskó István alá tartozó katonai felderítés és elhárítás, érthető, hogy az ötlet szült némi ellenállást.FOtó: MTI/Kovács TamásPintér javaslata a TIBEK-re bízta volna, hogy beszerezze és elemezze az összes olyan információt, amit az állami szervek összegyűjtenek. Ez a felállás Lázár Jánosnak lett volna a legkényelmetlenebb, mert így a Belügyminisztériumban akár a megkérdezése nélkül is beleláthattak volna az Információs Hivatal munkájába.

Az eredeti javaslat szerint a TIBEK-en keresztül Pintér egyedül határozhatta volna meg, hogyan kommunikáljanak a titkosszolgálatok a politikával. Hatalmas befolyást biztosított volna neki, ha a többi kormánytag kizárólag rajta keresztül juthatott volna titkosszolgálati információkhoz.

Kell egy központ, de azért ne lásson rá mindenre

A szerda este a törvényalkotási bizottsághoz befutott kormánypárti módosító többek között épp ezt fúrná meg, mivel szétválasztaná Pintér és Lázár területeit. Ez alapján nem engednék, hogy a TIBEK az összes állami szervtől behúzza a nemzetbiztonsági információkat, helyette a belügynek csak az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat maradna, amiket egyébként most is Pintér felügyel. Az Információs Hivatal adatait pedig meghagynák a polgári hírszerzésért felelős miniszternek, azaz Lázárnak.

Szűkítettek a TIBEK által beszerezhető információk körén is. A saját javaslatát Pintér még úgy fogalmazta meg, hogy minden „nemzetbiztonságra vonatkozó információhoz” hozzáférhessen, a módosítóban ezt is jobban lehatárolták a terrorfenyegetettséghez és a bűnügyekhez kapcsolódó helyzetekre.

Az eredeti tervben a Belügyminisztérium „közvetlen elektronikus adatkapcsolatot” biztosított volna a TIBEK-nek a többi szolgálat adatbázisaihoz. Így gyakorlatilag egy ablakon keresztül akár a többi szervezet megkérdezése nélkül is ránézhettek volna az ügyeikre.

Gyanítható, hogy a Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium ezért az ötletért sem volt oda, így az utolsó pillanatban benyújtott módosítóban lehetővé tették, hogy ezt is meg lehessen kerülni.

Ha a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok vagy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője úgy érzi, hogy veszélyeztetné a feladataik hatékony ellátását, ha a TIBEK folyamatosan beleszimatol a munkájukba, olyankor csak „off-line elektronikus adathordozón kellene átadniuk az információkat. Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy valamelyik tiszt saját kezűleg válogathatná össze egy pendrive-ra, hogy mit ad át.

A pendrive-os lehetőség egyben azt is jelentené, hogy mind Lázárnak, mind Pintérnek sokkal egyszerűbb dolga lenne, ha ki akarnák játszani a rendszert. A másik fél számára nem feltétlenül derülne ki, ha nem adnak át minden információt.

Ezzel szemben Pintér Sándor azt már sokkal szűkebbre szabta volna, kik láthatnak bele a TIBEK munkájába. A saját javaslata szerint ezekhez az adatokhoz csak ő és a titkosszolgálati szuperközpont erre feljogosított munkatársa férhetett volna hozzá. Most a kormányon belül is úgy gondolták, hogy túl nagy hatalmat adna a belügyminiszter kezébe, ha egyedüliként minden nyomozásra vagy titkos információgyűjtésre ráláthatna,

ezért bevették a körbe Orbán Viktort és Lázár Jánost is.

Amiről mindenki tud, az már nem is akkora titok, így elkerülhető, hogy bárki is túlságosan nyeregben érezze magát.

Így meg minek a TIBEK?

A kormánypárti módosító épp azt a részét szedi szét Pintér terveinek, amiért a TIBEK-et létre akarta hozni, vagyis hogy végre egyedül irányíthasson egy olyan központot, ami az összes többi titkosszolgálati szerv felett áll. Erre most a kormány felől úgy nyúltak bele a koncepcióba, hogy azzal gyakorlatilag ugyanúgy maradnának a szolgálatok közötti erőviszonyok, ahogy eddig is voltak. Így már csak az nem világos, hogy mi szükség lenne létrehozni egy ötödik szakszolgálatot.

A TIBEK körüli csütörtöki kavarás azért lehet kínosan ismerős Pintérnek, mert 2011-ben nagyjából hasonló forgatókönyv szerint fúrták meg a terveit, mikor egy hasonló jogkörökkel rendelkező szervezetet akart alapítani NIBEK néven. Akkor ebből azért nem lett semmi, mert Kövér Lászlónak és Demeter Ervinnek szúrta a szemét, hogy Pintér mindent maga alá akar gyűrni.

Az utolsó pillanatban befutott kormánypárti módosító olyan élesen szemben állt az eredeti javaslattal és annyira tele volt ellentmondásokkal, hogy még a fideszes képviselőket is meglepte, ezért a parlament törvényalkotása bizottsága a csütörtöki ülésén inkább nem is foglalkozott vele. Így pénteken dőlhet el, milyen formában kerül a parlament elé.

A törvénycsomag elfogadásához a jelenlévő parlamenti képviselők kétharmadának szavazatára lenne szükség, ami a kormánypártoknak jelenleg nincs meg. Amíg az ellenzéki képviselők egy része támogatta volna Pintér eredeti javaslatát, szinte kizárt, hogy a jelenlegi formájában a módosítót is megszavaznák, mivel az többek között Lázár János titkosszolgálati befolyását is megerősíteni. Pénteken bármilyen verziót is fogad el a törvényalkotási bizottság, Pintér Sándornak nehéz dolga lesz, ha újra maga mögé akarja állítani az ellenzék egy részét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.