Ez tényleg egy puhapöcs generáció, ha néhány választási csaló minden hivatalt és hatóságot kijátszva, büntetlenül köphette szemen a jogállamot

bűnügy
2016 augusztus 17., 15:12
comments 429

Február 23-án, a reggeli órákban a Nemzeti Választási Iroda előterében 15 kopasz, izmos férfi elállta az utat Nyakó István szocialista képviselő előtt. A politikus így nem fért a blokkológéphez, nem tudta elsőként leadni a népszavazási kérdéseit a közvélemény-kutatások szerint széles körben elutasított kötelező vasárnapi zárva tartásról. Nyakó és 21 másik magánszemély büntetőfeljelentést tett.

A botrány utáni hetekben sorra bukkantak fel a nyugtalanító részletek arról, hogy az egész egy szervezett akció volt, hiszen egy sikeres MSZP-s népszavazás legnagyobb vesztese a Fidesz–KDNP-kormány lett volna.

A Nyakót megelőző, győztes blokkoló egy fiatal férfi volt, aki Erdősi Lászlónéval, a volt fideszes herceghalmi polgármester feleségével érkezett. Erdősiné vasárnap délután adta be a kérelmet az adatvédelmi hatósághoz, másnap már rajta is volt a pecsét a papíron. Erdősi László egyébként nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben, és bár a Fidesszel állítólag régóta rossz viszonyban volt, áprilisban aztán mégis felbukkant a Fidesz frakcióirodáján.

Erdősi Lászlóné és kísérője sietve elhagyja a Nemzeti Választási Iroda épületét, miután az erőemberek segítségével megelőzték Nyakó Istvánt (Fotó: Balogh Zoltán / MTI)
photo_camera Erdősiné és kísérője a Nemzeti Választási Iroda épületének közelében 2016. február 23-án

A népszavazást megakadályozó kopaszok semmit nem mondtak, úgy tűnt, azt sem tudták, hol vannak, később pedig perelni akartak azért, mert a felvételeken nem takarták ki az arcukat. A mappáikban Erdősi Lászlóné választási kérdései voltak, tehát összejátszottak. Hamar kiderült, hogy Kubatov Gábor Fidesz-alelnökhöz, egyben az FTC elnökéhez köthető emberek is a kopaszok között voltak. Kubatovot napokig nem lehetett utolérni, de később azt mondta, a baloldal érdeke volt a botrányokozás.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke megnézte az incidensről készült videót, és azt mondta, szerinte nem történt bűncselekmény. A Nemzeti Választási Bizottság először Erdősi Lászlóné népszavazási kérdéseit fogadta el, mondván, a kopaszok fizikailag nem akadályozták Nyakó Istvánt. Itt egy videó arról, hogy de.

Kopaszok akadályozzák az MSZP-s Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda előterében február 23-án délelőtt
photo_camera Kopaszok akadályozzák az MSZP-s Nyakó Istvánt a Nemzeti Választási Iroda előterében február 23-án délelőtt

A Kúria két héten belül kimondta: nincs rá bizonyíték, hogy a kopaszok összejátszottak Erdősi Lászlónéval, mert a Kúria szerint Nyakó bizonyítékai – például Erdősiné neve a kopaszok mappáiban – ezt nem támasztották alá, de azt elismerték, hogy akadályozták.

Az is furcsa volt, hogy az MSZP-sek nem kaphatták meg időben a térfigyelő kamera felvételeit a Nemzeti Választási Irodától. Aztán március 18-án kerültek elő azok a felvételek, amiken látszik, hogy Nyakóék majdnem egy órával korábban ott voltak az NVI-nél, mint Erdősiné, és hogy a hajnal óta az ajtónál őrködők előre engedik a nőt, míg a szocialistáknak elállják az útját. Pálffy Ilona szerint egyébként a Nemzeti Választási Bizottság tagjait nem érdekelte a felvétel. (Az NVB végül feljelentést tett a kopaszok ellen.)

Áprilisban döntött Nyakóék ügyéről a Kúria, ezért az MSZP az NVI-nél, egy ilyen blokkoló óránál várakozott, hogy újra leadhassa a népszavazási kezdeményezését. De erre már nem volt szükség, mert a Kúria Nyakó kérdését hagyta jóvá, Erdősinéét pedig elkaszálta. A kormány végül nem várta meg, hogy az MSZP összegyűjtse a népszavazáshoz szükséges aláírásokat, inkább visszavonta a vasárnapi zárvatartásról szóló törvényt.

A rendőrség a kopaszok miatt hónapokig nyomozott, de nem hallgatott ki gyanúsítottat, Nyakó Istvántól viszont 6 órán át kérdezték, tud-e személyleírást adni a videón látható kopaszokról. Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgatót és FTC-elnököt sem hallgatták ki, mert a rendőrség szerint nem várható tőle semmilyen fontos információ.

Végül augusztus közepén a rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a kopaszok ellen, mivel a rendőrség csak azt érezte feladatának megállapítani, hogy Nyakó végül be tudott-e menni a kapun, kérdése leadásában meggátolták-e, vagy sem. Azt a jelek szerint nem vizsgálták, hogy Nyakó mozgását az iroda előterében korábban akadályozták-e a kopaszok, akik miatt Erdősiné kísérője ért először a blokkolóórához, hanem csak azt vizsgálták, hogy a politikusnak egyáltalán volt-e alkalma odaférni az órához. Ami nevetséges, hiszen az volt a lényeg, hogy elsőként kell odaérni.

Az ügyben a mai napig senkit sem számoltattak el, mindenki megőrizte a pozícióját.

Orbán Viktor egyébként a népszavazási irodában történt balhé kitörésének másnapján jelentette be, hogy a kormány népszavazást rendez a menekültek elhelyezéséről szóló kötelező EU-s kvóta ellen. Az elmúlt hónapokban kormányoldalon másról alig volt szó.

Néhány napja pedig az is felmerült, hogy mégis lenne legalább félig egy vasárnapi korlátozás, bár a Fidesz szerint ez hazugság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.