Rogán Antal úgy dobálja az állami milliárdokat, mintha a fia zsebpénzét osztogatná

media
2016 november 10., 15:10
comments 103

Az utóbbi hónapokban alaposan megroggyant propagandaminiszterünk, Rogán Antal elég szorult helyzetbe sodorta magát látványos hedonizálása, korrupciógyanús belvárosi ingatlanügyei és homályos üzleti kapcsolatai miatt, két hete viszont végre rákészült, hogy kiáll a nyilvánosság elé és megvédi magát a "nemtelen támadásokkal" szemben.

Ennek a kiállás-sorozatnak volt első felvonása az október 27-i sajtótájékoztató, és kedd esti szereplése is Kálmán Olga stúdiójában. Utóbbi nagyon tanulságosra sikeredett, érdemes is kicsit elidőzni felette, a beszélgetés ugyanis elég szemléletesen mutatja be, hogy

az idejét zárt falak közt közvéleménykutatási adatok elemezgetésével és gyűlöletpropaganda-fabrikálással töltő Rogán mennyire látványosan elszakadt a valóságtól.

Kálmán Olga szépen végigzongoráztatta Rogánnal az aktuális politikai botránytémákat letelepedési kötvénytől, bukott népszavazáson át bukott alkotmánymódosításig. A miniszternek már a letelepedési kötvények ügyében sem nagyon ment az igazmondás, de az interjú legbeszédesebb részei mégis azok voltak, amikor a miniszter magánéletét érintő ügyekre reagált.

Az egykori bulvárbáró kikéri magának, hogy a magánéletébe másszanak

Helikopterhazugság-ügyben például a "még aznap minden információt nyilvánosságra hoztunk" kezdetű aduász mellé Rogán új elemként bedobta magánéletének szentségét is. Érthetően inkább erről akart beszélni, mint hogy megmagyarázza, miért tagadta le az utat a Népszabadságnak.

link Forrás
link Forrás

Csakhogy ha jóhiszeműek is vagyunk, Rogán ebben minimum téved. Az embereket ugyanis nem csak azért érdekli jogosan, ha miniszterként 500 ezer forintos légi taxival közlekedik az országban, mert ellenzékiként ő püfölte leghangosabban a luxusbaloldalt. Hanem azért is, mert Rogán évek óta látványosan olyan színvonalon tengeti a mindennapjait, amit még bruttó 1,3 milliós miniszteri fizetése alapján sem feltétlenül engedhetne meg magának.

Aki egy bármikor növekedni képes budai ingatlanban lakik, millió forintos táskával közlekedik, a Bazilikában tartja az esküvőjét, a provence-i Four Seasonsben fotóztatja magát, Budapest egyik legdrágább éttermében ünnepli születésnapját, és Michelin-csillagos étteremben melegít a Foci EB-re, majd helikopterre ül egy celebesküvő kedvéért, annál okkal sejthetik a választók, hogy nem csak politikusi fizetéséből gazdálkodik. Főleg ha olyan ingatlanügyek övezik, mint Rogánt.

Így azon sincs mit meglepődni, ha a média ráveti magát egy állítólagos dubaji szállodalátogatás hírére. Rogán szerint ugyan tanúk tucatjai igazolják, hogy a nevezett időpontban ő Szakonyfaluban volt, de minisztériuma a 444-nek sokadik kérdésre sem cáfolta hitelt érdemlően, hogy a miniszter családja sem töltött időt az ötcsillagos szállodában az elmúlt hetekben. A magánélet szentségére hivatkozva.

Természetesen a politikusok magánéletét is tiszteletben lehet és kell tartani. De Rogán esetében azért mégsem az történik, mint amit a kormánymédiánál művelnek, ahol a susnyásig kísérgetik, lesikamerával figyelgetik, és az albérletük előtt kapják el a "gyanúsan nagy lábon élő" politikai ellenfelet.

Rogán részéről a "magánéletezés" nem is túl hiteles azok után, hogy ő az első politikusok közt volt, aki tudatosan használni kezdte a bulvársajtót. Az esküvőjéről a saját kerülete által pénzelt helyi lap számolt be, bulvárgálákon tölti szabadidejét, és még a Jóban-Rosszban szappanoperában is szerepet vállaltak feleségével együtt.

link Forrás

Ott segít a kormány, ahol kérik

Van az interjúnak egy másik része, ami talán még többet elárul nem csak Rogán, de az egész kormány torz szerepfelfogásáról. Rogán a Miniszterelnöki Kabinetiroda élén 25 milliárd forint közpénzért felel - a magyar kormány tavaly ennyi pénzt különített el arra a célra, hogy saját magát és intézményeit népszerűsítse.

Lépjünk át egy pillanatra afelett, hogy miért kell milliárdokat elverni mondjuk a Szerencsejáték Zrt. vagy az MVM-csoport önreklámjaira, és hogy az egész rendszerben így kódolva van a korrupció. Itt most az a szembetűnő, hogy

Rogán teljes természetességgel beszél arról, ez a pénz egy hűbéri rendszer kiépítését szolgálja, annak jár, aki szépen kéri.

link Forrás

Sőt, ha van olyan, aki igazán segítette a Népszabadság kiadóját, a Mediaworks túlélését az elmúlt időben, az a kabinetiroda volt.

Ők fennállásuk óta 1 milliárd forintnyi hirdetést "adtak" az osztrák tulajdonú - egyébként már az elmúlt két és fél évben is erős Fidesz-befolyás alatt működő - cégnek, arról pedig már igazán nem tehetnek, hogy épp a Népszabadságba nem jutott.

link Forrás

És megnyugodhat az ellenzéki média, Rogánék a továbbiakban is gyakorolják majd a kegyet azok felé, akik erre érdemesnek bizonyulnak. Hiszen kapott például hirdetéseket a "középre húzó", a migránsozásra nagyon is nyitottnak bizonyuló ATV is - jelzi nagyon elegánsan a beszélgetés derekánál a derék miniszter. Nem igaz, Olga?

link Forrás

Az már talán szóra sem érdemes, hogy Rogán ezzel elismeri azt is, hogy a pénz döntő részének elosztásával megbízott HG-cégcsoport, az ő Pasa parki szomszédjának, Csetényi Csabának cége, és a Szijjártó Péterhez közeli Kuna Tibor ügynöksége fillérre úgy osztja szét ezeket a pénzeket, ahogy a politika kéri.

A jelek szerint Rogán mandátuma erre is szól. Elég magabiztosnak látszik legalábbis abban a kérdésben, hogy Orbán nem veszi le a tábláról. Szerinte azért támadja őt a sajtó egy része és az ellenzék, mert túl jól végzi a munkáját - a kormány népszerűsége ugyanis töretlen, és a Fideszre most vasárnap többen szavaznának, mint 2014-ben.  

Ebben egyébként igaza is lehet, mert a miniszterelnök valószínűleg a 2018-as választás előtt nem szívesen bontaná meg a kormányát, főleg kommunikációs vonalon. Csak közben Rogán az ilyen arrogáns kiállásai miatt mint politikus borzasztóan népszerűtlen, még Gyurcsány Ferencnél is kevésbé kedvelik a választópolgárok, és az azért kérdés marad, ér-e annyit a munkája, hogy lenyeljék a balhéit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.