Fico kéri az európai vezetőket, hogy többet ne írjanak ki népszavazásokat

külföld
2017 január 02., 18:08
comments 180

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn felszólította az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy hagyjanak fel belügyekről szóló népszavazások támogatásával, mert azok veszélyeztetik az EU-t és az eurót.

Fico annak apropóján monda ezt, hogy 2016 kifejezetten rossz év volt ilyen szempontból: júniusban Nagy-Britanniában népszavazás döntött arról, hogy az ország kilépjen az EU-ból, decemberben pedig Olaszországban is népszavazás utasította el, hogy alkotmányreform könnyebben kormányozhatóvá tegye az országot. Ezen kívül Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban és más tagállamokban bevándorlást ellenző pártok népszavazást követelnek arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e hazájuk, vagy arról, hogy kilépjenek-e az euróövezetből.

„Arra kérem az EU vezetőit, hogy hagyjanak fel a brit és olasz népszavazásokhoz hasonló kalandorsággal (...) a belügyeket illetően”

- mondta sajtótájékoztatón a szlovák miniszterelnök, akinek hazája 2016 második felében az EU soros elnöke volt.

„Nagy-Britannia nem tagja az eurozónának, Olaszország viszont igen, és nagy hatása van a bankszektorra, az euróra. Mit teszünk, ha (...) Olaszország lakossága népszavazáson úgy dönt, nem akarja tovább az eurót?” - kérdezte Fico.

Szlovákiában a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt aláírásgyűjtésbe kezdett egy petíciójához, ami népszavazásra szólít fel annak eldöntéséről, hogy Szlovákia tagja maradjon-e az EU-nak és a NATO-nak. A Reuters szerint a kezdeményezés nagy valószínűséggel nem lesz sikeres. 350 ezer aláírónak kellene támogatnia, és még ha összejön is ennyi aláírás, a szavazásra jogosultak legalább 50 százalékának kellene részt vennie a referendumon ahhoz, hogy az érvényes lehessen.

2003-ban Szlovákia lakosságának 52 százaléka vett részt azon a népszavazáson, ami az EU-csatlakozásról szólt. A szavazók több mint 90 százaléka az igenre ikszelt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.