Élőben nézhetjük végig, ahogy milliárdokat veszíthet a magyar állam egy árverésen

gazdaság
2017 január 14., 07:51
comments 253
  • Szombat estig lehet licitálni egy állami tulajdonban lévő, nagyon exluzív helyen lévő épületre, és az ár nagyon alacsonyról indul.
  • Ráadásul csak akkor nem veszítenek a magyar adófizetők milliárdokat, ha kb. ezerszer licitálnak a befektetők.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő úgy döntött, hogy megválik egy ingatlantól, konkrétan a Zrínyi utca 3. alatt található Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) irodaházától, és árverésen eladja egy befektetőnek.

Az kilencemeletes épület szépnek semmiképp nem mondható, de az ország egyik legeslegexluzívabb pontján van: közvetlenül a Four Seasons Gresham luxushotel mögött, a Lánchídhoz egészen közel, a bejárata éppen a bizonyos körökben népszerű szórakozóhellyel, az Ötkerttel szemben van. Ráadásul teljes egészében állami tulajdonban van, és tehermentes, tehát aki megveszi, nagyjából azt csinál vele, amit akar. Ilyen nagy épület ennyire jó helyen ritkán kerül piacra, az ingatlanfejlesztők álma.

Ezért meglepő lehet, hogy a kikiáltási ár mindössze 2,776 milliárd forint.

A hirdetmény szerint 1674 négyezetméter az ingatlan területe, ami alapján elég magas, 1,6 millió forintos négyzetméterár jönne ki. De ez átverés, mivel az 1674 négyzetméter csak a telek területe. A telken viszont két épület is van, az egyik épület kilenc emeletes. Így valójában 8172 négyzetmétert árulnak 2,776 milliárdos kikiáltási áron, azaz 340 ezer forintos négyzetméterárról indul a licit.

Ez iszonyatosan alacsony. Ha körbenézünk a környéken, milyen nagyobb ingatlanokat árulnak most az V. kerületben, legalább ennek a kétszereséről indulnak az árak (legfeljebb pincéket árulnak háromszázezres áron), a felújított ingatlanoknál egészen másfél millióig is felmehet. De ez egy egész irodaház a teljes a telekkel, ahová egy jól finanszírozott beruházó akármit megvalósíthat. Mindenesetre az egymilliós négyzetméterár egyáltalán nem lenne irreális.

Persze nem valószínű, hogy hárommilliárd alatti áron kelne el ez az egyedülálló állami ingatlan. Az árverések sajátossága, hogy az utolsó percekben nagyon gyorsan felszaladhat egy alulárazott tárgy vagy ingatlan vételára a kikiáltási árhoz képest. De csak akkor, ha valóban versengő és a piacot jól ismerő befektetők vesznek részt rajta.

Csakhogy ebben az esetben a licitlépcsőt ötmillió forintban határozták meg, tehát ha valaki nyerő ajánlatot akar tenni, elég ötmilliót ráígérnie az előző ajánlatra. Ahhoz, hogy a licitálás végén ne legyen kára a magyar államnak, tegyük fel, hogy a háromszorosára felszaladhatna az ár – ehhez viszont vagy az ötmilliós licitlépcsőt tartva

ezerszer kellene egymásra ráígérniük

a versengő befektetőknek. Ez elég ritka dolog. Persze van olyan aukciós stratégia is, hogy az egyik befektető a többiekre ráijesztve masszívan nagyobb ajánlattal, több lépcsőt ugorva próbálja bebiztosítani magának az árverés tárgyát, ez ebben az esetben sincs kizárva.

Szombat reggelig egyetlen ajánlat érkezett be, pedig este kilenckor már le is lesz zárva az árverés.

További furcsaság, hogy milyen szűk határidővel és feltételekkel dobták áruba az épületet. Az árverést eleve csak december 30-án hirdették meg, aztán január 9-én reggel 9 és 11 között lehetett bejárni (az MNV honlapja szerint volt egy korábbi bejárás is, de információink szerint ez elmaradt). De ezt követően nagyon kellett sietnie a potenciális befektetőnek, mivel a 694 millió forintban megjelelölt árverési biztoséknak még aznap délután négyig meg kellett érkeznie az MNV bankszámlájára. (A méretes biztosíték befizetésére azért van szükség, hogy a befektető részt vehessen az árverésen.)

Ez nem hagyott túl nagy időt a mérlegelésre a befektetőnek. Mivel egy ilyen napi utaláshoz kellhet néhány óra, gyakorlatilag rögtön a bejárás után küldeni kellett a pénzt – ami valószínűleg rögtön lerázta azokat a befektetőket, akik, mielőtt meghozták volna a döntést, hogy részt vesznek az árverésen, esetleg konzultálnának szakértőkkel, megvitatnák a dolgot a cégen belül és hasonlók.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója egyébként nem más, mint Szivek Norbert, aki maga is igen aktív a belvárosi ingatlanpiacon. Például hozzá, illetve Tiborcz István miniszterelnöki vőhöz kötődik az a társaság, akik megvették a Mahart-házat, ahol szállodát fognak majd építeni, mi másból, mint Eximbankos hitelből.

Az árverés ma este kilenckor ér véget, érdemes lesz figyelni az utolsó percekben. Itt kell drukkolni!

UPDATE: Fura árverésen elment 3,086 milliárd forintos áron, az új tulajdonos kilétét még nem ismerjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.