Újra szoríthatunk a sokmilliárdos épületért harcoló átlagemberek csatájában UPDATE: Elkelt, áron alul

gazdaság
2017 január 17., 20:56
comments 130
  • UPDATE: 3,871 milliárd forintért elkelt a Zrínyi utca 3. alatti irodaépület, pedig érhetett az 6-8 milliárdot is
  • Kedd este egyetlen ajánlat sem érkezett, így végül Rózsa Judit (megbízója) elvitte György Rudolfné (megbízója) elől az épületet.

Ma este talán tényleg vége lesz 2017 eddigi leghúzósabb magyar ingatlanárverésének, aminek első fordulóját szombaton, majd a második fordulóját vasárnap este is végigdrukkoltunk; ezalatt 2,778 milliárdról 3,871 milliárdra verték fel az árat. Azóta azonosítottuk azt a két átlagembert is, akik olyan csavaros árverési stratégiával egymásnak estek, és írtunk két másik ingatlanról, amik az utóbbi egy hónapban kerültek kormányközeli kezekbe az MNV közreműködésével, egyajánlatos árveréseken.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a Zrínyi utca 3 alatti, állami tulajdonban lévő, elég csúnya irodaépülettől szeretett volna árverés útján megválni, de több olyan dolgot is sikerült meglépniük, ami miatt az állam kárt szenvedhet:

  • lehetetlenül szűk határidők a megtekintés, bejárás, árverési biztosíték-fizetés között,
  • lehetetlenül alacsony kikiáltási ár és szintén alacsony licitlépcső,
  • és egy olyan lehetetlen feltétel, ami minden olyan befektető elmenekül, aki nincs bizalmas viszonyban az MNV vezetésével vagy a fejlesztési minisztériummal: a nyertes vevő köteles ingyen bérbe adni az épületet a most ott lévő állami szervnek, az OGYÉI-nek határozatlan ideig, egészen amíg az MNV úgy nem dönt, hogy elköltözteti onnan.

Aki ilyen feltételek mellett beszáll az árverésbe, az tudhat valamit. Ehhez képest a két aktív licitálóról ma és tegnap egy csomó információt megtudtunk, de egyik sem olyan, ami bármilyen szempontból is érdekes lenne abból a szempontból, hogy megértsük, milyen, a hatalomba jól beágyazott érdekcsoportok küzdenek az épületért.

Az 1-es licitáló, Rózsa Judit egy budai játékbolt üzletvezetője és résztulajdonosa, a 3-as licitáló, György Rudolfné pedig egy esztergomi iskola gazdasági ügyeit intézi. György Rudolfné egyébként a mandiner.hu és az origo.hu állításaival ellentétben nem „tyúkól melletti”, hanem szép takaros házban lakik az erdő szélén Pilisszentléleken. Természetesen egyikükről sem lehet elképzelni nem csak azt, hogy a saját pénzüket dobálnák, hanem hogy akár maguk döntenének a megbízóikat képviselve az árverésen, vagy mondjuk ők nyomnák a gombot. Ennél sokkal valószínűbb, valakik megbújnak mögöttük és használják őket. (Az árverésre regisztrálók egyébként bármelyik magyarországon bejegyzett céget képviselhetik.)

És persze ketten, a 2-es és a 4-es licitáló még nem fedte fel magát. Talán csak arra várnak, hogy bevigyék az utolsó másodpercben a győztes ajánlatot.

Elvileg 22:20-kor lesz vége az árverésnek, az azt megelőző percekben fognak felizzani a licitek, de ha az utolsó öt percben valaki licitál, akkor – ahogyan azt a szabályzat is előírja – újabb és újabb öt perc hosszabbítás lehet.

Lássuk!!

21:53 Egyelőre semmi, a vasárnap esti helyzet van, 3 milliárd 871 millió 220 ezer forintról indul a folytatás. Most még nyilván senki nem akarja tovább hajtani az árat felfelé, várják a megfelelő pillanatot.

21:58 22 perc van hátra, kifejezetten szokatlan lenne, ha valaki lépne. De azért figyeljünk! El ne felejtsem, ezen a linken lehet követni az eseményeket.

22:05 Belül az utolsó negyed órán. Ki lesz az első, aki nem bírja a nyomást, és megremeg a keze??

22:10 Belül az utolsó tíz percen:

Mint látható, én sajnos nem utaltam át időben az árverési biztosítékot, ezért nem vehetek részt az árverésen.

22:14 Nekem hasít a rendszer, de most kaptam képet, kb egy percel ezelőttről:

22:15 Most már kevesebb, mint négy perc van hátra, mindjárt várhatóak az új ajánlatok. Egyelőre még nincs, de minden másodperc egyre súlyosabb.

22:18 Azoknak, akik nem látják, ez a helyet:

22:19 Most már időszerű lenne beindítani a licitálást, hahó!

22:20 VÉGE!!!

Nem merem kimondani, de nyert Rózsa Judit?

22:21 Megjelent az eredményes árverések végén kirakott licitnapló. Eszerint is a Rózsa által képviselt 1-es nyert.

Az viszont gyanús, hogy ki van írva, hogy "az árverés automatikus meghosszabbítva".

Mindenesetre, ha ez tényleg így van, akkor tanúi lettünk egy komolyabb állami vagyonvesztésnek, mert azt azért nehéz vitatni, hogy az ország legdrágább szállodája melletti telek ne érne többet 3,87 milliárd forintnál. Hogy ki a valódi győztes, az majd az ingatlan tulajdoni lapjából derül ki, némi átfutással.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.