Újabb adalék a kormányszóvivő CEU-s múltjához: Kovács Zoltán önmagát másolva szerzett doktorit

POLITIKA
2017 július 27., 15:24

A kormányszóvivő Kovács Zoltán még a 2000-es évek elején egymás után szerzett két történészdoktorit a Debreceni Egyetemen (egy magyart) és a CEU-n (egy amerikait). Ez még nem újdonság, de a jobbikos Alfahír arról írt, hogy átnézte mindkét disszertációt, és kiderült: a CEU-t a kormány részéről az első sorban támadó Kovács egyetlen, mindkét helyre beadott dolgozattal szerezte meg a két doktorit.

Mindkét doktori témája a Habsburg Monarchiáról a 18. század közepén a brit közvéleményben kialakult politikai kép volt, és az Alfahír szerint szinte ugyanaz a két szöveg. (A törvény értelmében összehasonlításul sem közölhettek belőlük részleteket.)

Kovács így amerikai papírt kapott a CEU-n különösebb megerőltetés nélkül. Azért biztos, hogy amerikai a diploma, mert az egyetem doktori iskolája akkor még nem volt akkreditálva a magyar rendszerben. Kovács Zoltán ehhez képest április elején még azt állította, nem tudja, amerikai vagy magyar diplomát kapott-e:

link Forrás

Az Index megkérdezte a kormányszóvivőt, etikusnak, a tudományos élet szabályaival összeférhetőnek tartja-e, ami történt, és a CEU tisztában volt-e azzal, hogy a disszertációt egy magyar egyetemre is benyújtotta. A válasza ez volt:

„Az Alfahír Hírportál mai hírében feltalálta a spanyolviaszt: a minden nyilvános szakmai életrajzomban megtalálható tényt, hogy az akkori eljárási és akadémiai szabályoknak megfelelően – ugyanabban a témában – doktori fokozatomat mind a CEU amerikai, mind pedig a Debreceni Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia magyar rendszerében megvédtem. Mielőtt valaki szamárságokat ír és hülyét csinál magából, javaslom, hogy ismerkedjen meg a tényekkel.”

Az Index CEU-s körökből úgy tudja, szokatlan, hogy valaki ugyanabban a témában, ugyanazon a tudományterületen két PhD-fokozatot szerezzen ekkora hasonlósággal. Egy komoly PhD kb. 5 éves befektetést igényel, és ha valaki duplázik, azt vagy a CEU havi 1000-1500 eurós PhD-ösztöndíja vagy a magasabb presztízsértékű amerikai papír motiválja.

Amit Kovács Zoltán csinált, az a mai CEU-s szabályok szerint (pdf) egészen biztosan szabálytalan.

Orbán Viktor a CEU elleni fellépést korábban azzal indokolta, hogy Magyarország nem tűri el a csalást. A miniszterelnök és az államfő lánya egyébként pont ugyanilyen egyetemre járt. (via Alfahír, Index)

Frissítés 20:49

Időközben a CEU válaszolt az Indexnek. Eszerint Kovács Zoltán CEU-s doktori diplomájának megszerzésekor az amerikai akkreditációhoz akkor szükséges összes követelménynek megfelelt. Doktori diplomáját a Comparative History of Central Eastern and South Eastern Europe (Közép-Kelet és Dél-Kelet Európa összehasonlító történeleme) programban szerezte meg. A CEU teljes ösztöndíjat biztosít a doktori képzéseiben résztvevő diákjainak, Kovács Zoltán is ebben részesült – írták.

A CEU válasza szerint az egyetem a 2000-es évek közepéig azzal igyekezett hozzájárulni Magyarország és más közép-kelet-európai országok egyetemi kapacitásának fejlesztéséhez, hogy lehetővé tette, a hallgatók az akkor a régióban induló új doktori programok mellett párhuzamosan a CEU doktori programjaira is beiratkozzanak, és őket ösztöndíjjal, témavezetési és kutatási tanácsadással támogatta. „Ennek fő feltétele az volt, hogy ezek a diákok teljes mértékben megfeleljenek mind a CEU, mind a másik egyetem által támasztott feltételeknek” – írta az egyetem, aminek a válasza úgy zárult: „Amint a régió egyetemeinek doktori programjai megerősödtek, a CEU már szigorúan megkövetelte, hogy a doktori hallgatók egyszerre csak egy doktori programra iratkozzanak be.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.