Szijjártó bevallotta, hogy a kormány a Brüsszel-ellenes plakátokkal választási kampányt folytat

POLITIKA
2019 február 27., 13:03

Szijjártó Péter külügyminiszter interjút adott a BBC-nek, amiről hétfőn több lap is beszámolt, például itt is el lehet olvasni, miről volt szó.

A beszélgetés első két percében hangzik el a legérdekesebb rész. Szijjártót megkérdezik, miért érzi úgy az ország, hogy szüksége van erre a sorosozós-junckerezős „fekete propagandára”, amire a külügyminiszter azt válaszolja:

„Hát először is ez egy választási kampány, úgyhogy nem kellene meglepődni azon, hogy plakátok jelennek meg közterületeken.”

link Forrás

Stephen Sackur riporter közbeveti, hogy ennek nincs köze az EP-választási kampányhoz, mire Szijjártó azt mondta:

„De van, de van.”

Erre a riporter emlékeztetett, hogy a plakátokat állami pénzen tették ki, és hivatalosan kormányzati tájékoztatásként kezelik őket.

Szijjártó erre azt a magyarázatot adta, hogy ők úgy gondolják, abszolút kötelessége egy kormánynak informálni az állampolgárait a fejleményekről, amiknek befolyásuk van az országukra, főleg ha a biztonságukra és a mindennapi életükre van hatásuk. Szijjártó szerint ha Soros nyilvánosan bírálhatja a magyar kormányt, akkor a kormány miért ne tehetné ezt.

Innen oda vezet a vita, hogy a riporter azt mondja, a kormánynak joga van tájékoztatni, de hazudni nincs, márpedig azt állítják, hogy az EU a határvédelem gyengítésén dolgozik. Szijjártó erre azt mondta, ez a helyzet, és az EU tisztségviselői hazudnak, amikor ezt tagadják.

A riporter rákérdezett arra is, hogyan lehet Jean-Claude Juncker Soros György bábja, mi a bizonyíték erre, mert eddig egy sem hangzott el. Szijjártó sorolni kezdte Soros állításait, Sackur pedig azt mondta, az, hogy Soros mond valamit, az EU pedig tesz dolgokat, nem feltétlenül jelenti, hogy a kettő között ok-okozati összefüggés van. Szijjártó szerint: de.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.