Janukovics atyai intése Zelenszkijnek: Állítsd meg a háborút!

külföld
2022 március 08., 07:56
comments 17

A RIA Novosztyi orosz hírügynökségen keresztül közleményben fordult Viktor Janukovics az ukrán elnökhöz, Vologyimir Zelenszkijhez.

Janukovics maga is ukrán elnök volt, 2014-ben a kijevi forradalom űzte el, és az ő bukásával kezdődött az ukrán külpolitika egyértelmű nyugati orientációja. Janukovics Oroszországba menekült, az orosz hadsereg pedig a bukása után elfoglalta a Krímet, illetve Donyeck és Luganszk megyék egy részét.

Már egy hete jelezte az ukrán hírszerzés, hogy az oroszok Janukovicsot akarják visszarakni Ukrajna élére, és állítólag Minszkbe, Fehéroroszország fővárosába vitték. Azóta állítólag már nincs ott.

Viktor Janukovics, egy 2019-es sajtótájékoztatóján.
photo_camera Viktor Janukovics, egy 2019-es sajtótájékoztatóján. Fotó: SEFA KARACAN/Anadolu Agency via AFP

Janukovics mostani közleményében azt írja, hogy "atyai intelemmel" fordul Zelenszkijhez, hogy "bármi áron, de állítsa meg a háborút", és lépjen túl személyes ambícióin, hogy ne szenvedjenek tovább az ukránok. Szerinte Zelenszkij hős akar lenni, de akkor lenne igazi hős, ha nem az utolsó emberig harcolna, hanem békét hozna.

Janukovics arra nem tér ki, hogyan tudná Zelenszkij elérni a békét, de ismerve a mögötte álló orosz kormány álláspontját, arra gondolhat, hogy adja meg magát, és engedje meg, hogy Oroszország elfoglalhassa Ukrajnát.

Janukovicsot távollétében 13 év börtönre ítélték Ukrajnában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.