20 éves mélypontra süllyedt az euró árfolyama a dollárral szemben

energia
2022 szeptember 05., 15:15
comments 3

A nemzetközi devizapiacon 20 éves mélypontra zuhant az euró jegyzése a dollárral szemben arra a hírre, hogy Oroszország nem indította újra a gázszállításokat az Északi Áramlat-1 gázvezetéken.

Az orosz állami gázóriás, a Gazprom a hétvégén jelentette be, hogy a karbantartási művelet során olajszivárgást fedezett fel az egyik turbinában, ami miatt nem újította fel a gázszállítást szombaton, és a gázszállítás azóta sem indult újra.

A kora reggeli 0,9876-os napi és egyben 20 éves mélypontot jelentő jegyzés után valamelyest stabilizálódott az euró dollárárfolyama: 14:30-kor az euró jegyzése a dollárral szemben 0,9916-os szinten állt, 0,36 százalékkal alacsonyabban a péntek esti jegyzésnél.

A nemzetközi devizakereskedelem leglikvidebb devizapárja az elmúlt hetekben erős korrelációt mutatott a gázárak alakulásával.

Az euró a dollárral szemben 8 százalékkal gyengült június eleje óta és 15 százalékkal az elmúlt egy évben. A paritást 20 év után először idén július közepén érte el a jegyzés.

photo_camera Illusztráció: Herbert Spichtinger/Image Source via AFP

A Fed és az EKB

A dollár erősödését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelései segítették, miközben az Európai Központi Bank (EKB) óvatosabb monetáris politikát folytatott és kivárt a szigorítással.

Az európai államokat sújtó energiaválság és a szárnyaló infláció miatt különösen nagy figyelem övezi az EKB csütörtöki kamatdöntő ülését. Az elemzői konszenzus 0,75 bázispontos kamatemelést prognosztizál. Ennél kisebb mértékű kamatemelésnél az euró további gyengülését vetítették előre elemzők.

A kamatkondíciók szigorításával viszont tovább romolhatnak a növekedési kilátások az euróövezetben. A magas energiaárak és infláció miatt egyre több elemző számol recesszióval az eurózónában.

Elszáll a gázár

A Gazprom bejelentésére az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén 1 megawattóra gáz ára októberi határidőre 279 euróra nőtt, ami 30 százalékos drágulás a pénteki záróértékhez képest. A kora délutáni órákban a jegyzés 271 euróra korrigált.

Az egyre mélyülő európai energiaválság kezelése lesz napirenden az Európai Unió energiaügyi minisztereinek pénteki, rendkívüli brüsszeli tanácskozásán.

A Reuters által vasárnap ismertetett dokumentumtervezet szerint az importáramra árplafont vezethetnek be, dönthetnek a gázüzemű áramtermelőknek biztosított gázár maximalizálásáról is, ezzel korlátozva a magas gázárak továbbgyűrűző hatását az árampiacra. Döntés születhet a fedezeti ügyletekeit egyre nehezebben finanszírozó energiacégek számára létrehozandó páneurópai hitelkeret létrehozásáról is, ami likviditási tartalékot biztosíthat nekik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.