A Kreml az európai vezetőket hibáztatja az Északi Áramlat gázvezeték leállása miatt

energia
2022 szeptember 5., 7:04
comments 2

Vasárnapi közleményében az orosz vezetés az európai politikusokat hibáztatta amiatt, hogy az Északi Áramlat 1 gázvezetéken még nem sikerült újraindítani az áramlást. A Kreml szerint az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók akadályozták meg a Gazpromot abban, hogy megfelelően karbantartsák a vezetéket.

photo_camera Az Északi Áramlat 1 balti-tengeri vezetékei Illusztráció: Stefan Sauer/dpa via AFP

Szerdán derült ki, hogy nullára csökkent a gázáramlás vezetékben, akkor azt közölte a Gazprom, hogy szeptember 3-án moszkvai idő szerint 3 óráig nem lesz gázszállítás a vezetéken keresztül. Pénteken viszont bejelentették, hogy szivárgás miatt a Németországba tartó fő vezeték határozatlan ideig zárva marad.

„Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntenek, hogy megtagadják a berendezéseik, pontosabban a Gazpromhoz tartozó berendezések szervizelését, amelyre a szerződés szerint kötelesek, az nem a Gazprom hibája. Azoknak a politikusoknak a hibája, akik a szankciókról döntöttek” - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az orosz állami televízióban. Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes pedig azt nyilatkozta: ahhoz, hogy a berendezés tovább működjön, a Siemens Energynek teljesítenie kell a turbina karbantartási szerződésében foglalt részeit. A Siemens Energy úgy reagált, nem kapott megbízást a munkálatok elvégzésére, de rendelkezésre áll. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt