A britek szankcionálták Irán erkölcsrendészetét a nők elnyomása miatt

külföld
2022 október 10., 13:26

Az Egyesült Királyság hétfőn szankcionált számos magas rangú, iráni biztonsági vezetőt és az erkölcsrendészetet, mivel őrizetbe vétellel és erőszakkal fenyegettek nőket annak érdekében, hogy megszabják, mit viseljenek és hogyan viselkedjenek nyilvánosan.

Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján.
photo_camera Mahsa Amini egy szeptember 18-i iráni újság címlapján. Fotó: FATEMEH BAHRAMI/Anadolu Agency via AFP

A brit külügyminisztérium közölte, hogy szankcionálta a teljes erkölcsrendészetet annak vezetőjével, Mohammed Rostami Cheshmeh Gachival együtt, és a teheráni hadosztály vezetőjét, Hadzs Ahmed Mirzaeit. „Ezek a szankciók egyértelmű üzenetet küldenek az iráni hatóságoknak – számon fogjuk kérni önöket a nők és lányok elnyomásáért, valamint a saját népük ellen elkövetett sokkoló erőszakért” – mondta James Cleverly külügyminiszter. A szankcionált személyek nem utazhatnak az Egyesült Királyságba, és ott lévő vagyonukat is befagyasztják.

Egy hónapja Teheránban őrizetbe vették a hidzsábot nem viselő 22 éves Mahsza Aminit, aki meghalt az őrizetben. Szemtanúk szerint megverték a rendőrségi kisbuszban. Halála tüntetéseket robbantott ki, melyek azóta is számos iráni városban tartanak, a tüntetők Khomeini ajatollah lemondását követelik. A tüntetések során már több mint 150 ember meghalt - köztük lányok is -, több száz megsebesült, és több száz embert őrizetbe vettek a biztonsági erők. Az iráni hatóságok szerint a tüntetést Irán ellenségei, köztük az Egyesült Államok szítják. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.