Mostantól kizárják az iráni diáklányokat az oktatásból, ha nem tartják be a kötelező fejkendőviseletet

külföld
2023 április 03., 19:55

Irán szigorúbban fogja ellenőrizni a kötelező fejkendőviseletet az iskolákban és az egyetemeken, jelentette be hétfőn a teheráni oktatásügyi minisztérium. A közlemény szerint azokat a diáklányokat, akik megsértik az előírást, kizárják az oktatásból. Az indoklás: biztonságos és megfelelő környezetet kívánnak teremteni a diákság spirituális fejlődéséhez.

link Forrás

Az iráni vezetés múlt hét hétvégén jelentette be, hogy törvényjavaslattal kívánnak szigorítani a fejkendőkre vonatkozó szabályokon, mert az igazságszolgáltatás nem tesz eleget a törvény betartatásáért.

Tavaly szeptemberben rég nem látott méretű tüntetéshullám robbant ki a nagyvárosokban egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála miatt. Amini hatósági őrizetben vesztette életét, miután az erkölcsrendészet letartóztatta arra hivatkozva, hogy megsértette a szigorú öltözködési szabályokat: nem viselte helyesen a hidzsábot. A tüntetéseken és tiltakozásokban aktívan részt vettek az iráni diákok és egyetemisták is, és az agresszív kormányzati reakció (kivégzések, tömegek lecsukása) ellenére a mai napig vannak, akik tüntetőlegesen nem viselnek hidzsábot.

link Forrás

Az iráni oktatási minisztérium arról is beszámolt, hogy Juszef Núri tárcavezető lemondott. Núri februárban felkerült az EU szankciós listájára, mivel azzal vádolják, hogy felelős volt a diákok önkényes őrizetbe vételéért a tüntetések idején. (via MTI)