Újabb tüntetőt ítéltek halálra Iránban

külföld
2023 január 05., 17:52
comments 1

Első fokon halálra ítéltek egy újabb tüntetőt Iránban, mert állítólag szerepe volt a kormányellenes tiltakozások szervezésében, írja az MTI. Arsia Takdasztán a hivatalos indoklás szerint "Isten ellen viselt háború" miatt kapott halálbüntetést. Eddig tizennégy embert ítéltek halálra az országban a zavargásokkal összefüggésben.

A rendszerellenes tüntetések szeptemberben, a huszonkét éves Mahsza Amini halála után robbantak ki az országban, miután az iráni kurd nőt az öltözködési szabályok állítólagos megsértése miatt őrizetbe vették, és tisztázatlan körülmények között meghalt. December elején két férfit végeztek ki a tüntetésekkel összefüggésben, egyiküket egy darura akasztották fel egy város közepén. Aktivisták szerint a kormány célja ezzel a közvélemény megfélemlítése.

Fejkendő nélküli fiatal tüntető lány október 26-án, a Mahsza Amíni sírjához vezető úton
photo_camera Fejkendő nélküli fiatal tüntető lány október 26-án, a Mahsza Amíni sírjához vezető úton Fotó: -/AFP

A most halálra ítélt személy életkorát és letartóztatásának helyét nem közölték. A tüntetéseken való részvétel miatt két esetben már végre is hajtották a halálos ítéletet, és további négy ember kivégzését hagyta eddig helyben a bíróság. Takdasztán ítélete még nem jogerős.

Az iráni hatóságok legutóbbi jelentése szerint a tüntetések eddigi több száz halálos áldozata között sok rendőr is volt, a letartóztatottak száma pedig több ezer. Egy helyi civil szervezet, az IHR szerint ezzel szemben a tüntetések kezdete óta minimum közel ötszáz tüntetőt gyilkoltak meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.