18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Újabb kormányellenes tüntetőt végeztek ki Iránban

külföld
2022 december 12., 06:54
comments 11

Folytatódik a kormányellenes tüntetések résztvevőinek kivégzése Iránban: az MTI szerint vasárnap nyilvánosan felakasztottak egy férfit, aki szintén részt vett a Mahsza Amini halála miatt kirobbant tüntetéseken, és nagyon hasonló vádakkal ítélték el, mint egy múlt héten kivégzett férfit.

photo_camera Fotó: ALLISON BAILEY/NurPhoto via AFP

Madzsidreza Rahnavard volt a második, akit a szeptember közepe óta tartó tiltakozások miatt kivégeztek Iránban. A vád szerint a férfi novemberben több embert megkéselt, négyet megsebesített, majd megpróbált külföldre szökni. A férfit a forradalmi bíróság ítélte halálra,

nyilvánosan, a város közepén akasztották fel.Csütörtökön megírtuk, hogy egy másik férfit, Mohszen Sekarit is kivégezték, mert egy teheráni tüntetésen állítólag akadályozta a forgalmat, majd egy machetével rátámadt a biztonsági erők tagjaira.

Az országban szeptember közepe óta zajlanak kormányellenes megmozdulások, amelyekben civil aktivisták szerint már több mint tízezer embert vettek őrizetbe, és több százan haltak meg. Eddig legalább tíz embert ítéltek halálra a tüntetések miatt, de a BBC szerint a tiltakozókat álkivégzésekkel is kínozzák az iráni börtönökben.

Mahsa Amini temetésére óriási tömegek érkeztek október végén.
photo_camera Mahsa Amini temetésére óriási tömegek érkeztek október végén. Fotó: -/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.