Hidzsáb nélkül vonulnak az utcán a középiskolás lányok Iránban, és a középső ujjukat mutatják a hatalomnak

külföld
2022 október 04., 13:20
comments 10

Egyre több videó van olyan iráni középiskolásokról, akik hidzsábjukat lengetve, fedetlen fővel szállnak be a tüntetésekbe. A tiltakozások Masha Amini halála miatt robbantak ki két és fél héttel ezelőtt, akit azért vertek halálra az erkölcsrendészek, mert nem tartotta be a nők által nyilvános helyeken kötelezően viselendő ruhadarabra vonatkozó szabályokat. Azóta a levetett hidzsáb a tüntetések szimbólumává vált.

„Halál a diktátorra” – skandálták a Karaj állambeli Gohardashtban egy felvonuláson az iskolás lányok hidzsábbal a kezükben.

link Forrás

Máshol szintén fedetlen fővel mutatnak középső ujjat Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének egy osztályteremben.

link Forrás

A tüntetések hátteréről bővebben itt írtunk.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.