Hidzsáb nélkül vonulnak az utcán a középiskolás lányok Iránban, és a középső ujjukat mutatják a hatalomnak

külföld
2022 október 4., 13:20
comments 10

Egyre több videó van olyan iráni középiskolásokról, akik hidzsábjukat lengetve, fedetlen fővel szállnak be a tüntetésekbe. A tiltakozások Masha Amini halála miatt robbantak ki két és fél héttel ezelőtt, akit azért vertek halálra az erkölcsrendészek, mert nem tartotta be a nők által nyilvános helyeken kötelezően viselendő ruhadarabra vonatkozó szabályokat. Azóta a levetett hidzsáb a tüntetések szimbólumává vált.

„Halál a diktátorra” – skandálták a Karaj állambeli Gohardashtban egy felvonuláson az iskolás lányok hidzsábbal a kezükben.

Máshol szintén fedetlen fővel mutatnak középső ujjat Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének egy osztályteremben.

A tüntetések hátteréről bővebben itt írtunk.

(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt