Irán szigorítana a hidzsábra vonatkozó törvényeken

külföld
2023 április 01., 15:34

Az iráni vezetésnek úgy tűnik elege lett a helytelen hidzsábviselésért letartóztatott Mahsza Amini halála után kirobbant rendszerellenes tüntetésekből. Egy parlamenti képviselő ultimátummal fordult az igazságszolgáltatáshoz: ha 48 órán belül nem tesznek semmit a fejkendőre vonatkozó szabályok betartatásáért, akkor a „képviselők törvényjavaslattal töltik be a jogi vákuumot”.

photo_camera Teheráni nők hidzsábban. Fotó: ATTA KENARE/AFP

Bár a tavaly szeptemberben kirobbant, korábban soha nem látott méretű tiltakozási hullám az agresszív (többen meghaltak, voltak, akiket kivégeztek, és több ezer tüntetőt tartanak fogva) kormányzati reakciónak köszönhetően már közel nem olyan intenzív, sokan továbbra is megtagadják a fejkendőkre vonatkozó törvényeket.

Az iráni belügy a héten jelezte, nem tűri tovább a törvénysértést: nyilatkozatában emlékeztet, hogy „a hidzsáb továbbra is központi része az iszlám törvénynek, és mint olyan, továbbra is az Iráni Iszlám Köztársaság legfontosabb alapelve marad”. A kormány hajthatatlan, Gholamhossein Mohseni-Ejejinek, az igazságszolgáltatás vezetője nemrégiben elmondta, hogy büntetőeljárás indul minden nő ellen, aki nem viseli a hidzsábot.

Szeptember közepén robbantak ki tüntetések a nagyvárosokban egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála miatt. Amini hatósági őrizetben vesztette életét, miután az erkölcsrendészet letartóztatta arra hivatkozva, hogy megsértette a szigorú öltözködési szabályokat, és nem viselte helyesen a hidzsábot. (BBC)