Letartóztatott tüntetőket is szabadon engedhetnek Iránban az iszlám forradalom évfordulója miatt

nők elleni erőszak
február 05., 12:53
comments 1

Több tízezer fogvatartottat engednek szabadon vagy csökkentik a büntetésük időtartamát az iszlám forradalom negyvennegyedik évfordulója alkalmából Iránban. A döntés az IRNA állami hírügynökség szerint számos, a kormányellenes tüntetések miatt őrizetbe vett embert is érint.

Ali Hamenei ajatollah vasárnap jelentette be, hogy akik ellen nem kémkedés, külföldi szervezetekkel való együttműködés, gyilkosság vagy állami tulajdon rongálása miatt emeltek vádat, illetve az ügyükben nincs magánvádló, amnesztiában részesülhetnek. Az Egyesült Államokban működő, iráni aktivisták által üzemeltetett HRANA hírügynökség szerint szeptember közepe óta mintegy 20 ezer embert vettek őrizetbe a tüntetésekkel összefüggésben.

A tiltakozásokat egy 22 éves iráni kurd nő, Mahsza Amini halála váltotta ki, akit azért tartóztatott le az ország erkölcsrendészete, mert állítólag megsértette a nőkre vonatkozó öltözködési szabályokat. Szemtanúk és felvételek szerint Aminit az intézkedő rendőrök brutálisan megverték, a nő az őrizetben meghalt. A hatóságok „zavargásokról" beszélnek és Irán külföldi ellenségeit, illetve azok ügynökeit teszik felelőssé a mostanra kormányellenes tiltakozáshullámmá érett tüntetések miatt.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.