Leállítanák a lengyelek a Barátság kőolajvezeték egyik ágát

háború
2023 április 18., 14:38

A lengyel kormány még ebben a hónapban ismerteti a legújabb szankciós javaslatát, amivel többek között betiltaná a csöveken érkező orosz olaj és a gyémántok importját, írja a Reuters a kormányzati dokumentumokra hivatkozva. A javaslatot már el is juttatták az Európai Bizottságnak.

Mivel a szankciók bevezetését minden tagállamnak támogatnia kellene, ezért hosszú viták várhatók. A tagállami állam-és kormányfőkből álló Tanács tavaly júniusban megtiltotta, hogy az EU Oroszországból tengeren szállított nyersolajat és bizonyos kőolajtermékeket vegyen, importáljon vagy vegyen át. Ekkor azonban Magyarország és Szlovákia mentességet kapott. Arra hivatkoztak, hogy a két ország földrajzi helyzete sajátos függőséget okoz az orosz energiaellátástól, és ennek megszüntetéséhez nem rendelkeznek életképes alternatív lehetőségekkel.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök korábban azt mondta, a 11. szankciós csomag a meglévő korlátozások kijátszása elleni küzdelemre összpontosítana, különösen az Oroszország által bevetett harci alkatrészek és felszerelések tekintetében.

A most előkerült lengyel javaslat leállítaná a Barátság kőolajvezeték Németországba tartó szakaszán zajló kőolajimportot. Valamint az újabb szankció véget vetne az orosz gyémánt- és földgázimportnak, beleértve az LNG-t is, és korlátozná az atomenergetikai együttműködést.

A Reuters szerint Németország és Litvánia szintén támogatná az atomenergiával kapcsolatos szankciókat, de valószínűleg engedékenyek lennének Magyarországgal és Franciaországgal szemben, akik még mindig üzletelnek az oroszokkal. A magyar kormány például most készül módosítani a paksi szerződést. Az orosz gyémántkereskedelem betiltásáért elsősorban Belgium lobbizik, ami éppen a világ egyik legnagyobb gyémántkereskedelmi központja.