Módosítják a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződését

energia
2023 április 11., 12:52

Szijjártó Péter kedden Moszkvában tárgyalta paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról a Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval. A miniszter szerint ezzel válhat lehetővé az atomerőmű-beruházás folytatása és mielőbbi átadása. „A paksi beruházásról szóló szerződések most már több mint kilenc éve köttettek. Nyilvánvaló, hogy a háborútól és a szankcióktól függetlenül is az élet, a műszaki és technológiai helyzet változott annyit, hogy ezekhez a szerződéses keretekhez hozzá kell nyúlni annak érdekében, hogy ezt a beruházást végre lehessen hajtani” - mondta Szijjártó.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a feleknek sikerült megállapodniuk a kivitelezési és a finanszírozási szerződés módosításának mikéntjéről is, a jogászok már az utolsó szövegezési feladatokat végzik. Ezután ezeket a szerződésmódosításokat benyújtják az Európai Bizottságnak. „A rezsicsökkentés fenntartása, a hosszú távú energiaellátásunk biztonsága tekintetében Paks, az új paksi blokkok egyszerűen nélkülözhetetlenek, ezért azt reméljük, hogy a kivitelezési és a finanszírozási szerződésmódosítást az Európai Bizottság gyorsan jóvá fogja hagyni, hogy tudjunk haladni tovább ezzel a beruházással” - mondta a miniszter.

Bejelentette, hogy végeztek az úgynevezett résfal-monitoring tesztekkel, és ezek eredményeit benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalhoz bírálatra, illetve átadták a paksi erőmű vezetése számára tanulmányozásra. Beszélt arról is két másik tervezési munka is nagy lépésekkel halad előre: az egyik a leendő hatos blokk alatti talaj kitermelésére vonatkozik, egyelőre a talajvíz szintjéig, a másik a talaj szilárdítást fogja majd lehetővé tenni.

A miniszter márciusban arról beszélt, hogy a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását. A német kormány ugyanis még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét. (MTI)