Francia segítséggel érné el Szijjártó, hogy Németország ne tudja blokkolni a paksi bővítést

energia
2023 március 13., 16:43

Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a franciaországi Flamanville-ben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó a vállalat jelenleg is épülő atomerőművénél tett látogatásáról beszámolva kijelentette, hogy "hazánk történetének egyik legjelentősebb beruházása", a paksi bővítés nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül, hiszen az "erőmű lelkének" számító irányítástechnikai rendszert egy francia-német konzorcium gyártja. "Legalábbis kellene, hogy gyártsa és leszállítsa" - hangsúlyozta, aláhúzva, hogy a német kormány még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét.

"Ez abszolút nem tisztességes és nem fair magatartás Németország kormányának részéről, hiszen az energiaellátás kérdése nemzeti hatáskörben van, az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés"
A magyar kormány ezért a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal, hogy Berlin ne tudja tovább blokkolni az irányítástechnika érkezését.

photo_camera Szijjártó Péter a Flamanville atomerőműben. Fotó: MARTON_KIRALY/ALL_RIGHTS_RESERVED

"A jövőben az energiaellátás terén két dolgot kell megoldani. Hogy legyen biztonságos, olcsó, hosszú távon jó előre kiszámítható energiaellátás, és mindez úgy történjen meg, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyük. Teljesen egyértelmű, hogy ezt a két célt a nukleáris energia tudja kielégíteni" -mondta a miniszter.

Szijjártó arról is beszélt, hogy meglátása szerint Magyarország az atomenergia területén Európában fontos vezető szerepet tölt be, és tagja azon nukleáris koalíciónak, amelyet viszont egyértelműen az "észszerű energiapolitikát" folytató Franciaország vezet. "A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között, amelynek immáron gyakorlati következményei és leágazásai is vannak" - fogalmazott.