Orbán szerint Putyin nem háborús bűnös, Ukrajna pedig nem szuverén állam

háború
2023 június 27., 10:39

Bild: Putyin az ön számára háborús bűnös?

Orbán Viktor: Nem. Számomra nem.

Bild: Miért nem?

Orbán Viktor: Mert most benne vagyunk egy háborúban. Háborús bűnökről a háború után beszélhetünk. Ha tűzszünetet akarunk, és utána tárgyalni akarunk, akkor meg kell győznünk azokat, akik a konfliktus részesei, hogy üljenek le az asztalhoz. Az nem jó ötlet, ha megkérjük őket, hogy üljenek le egy asztalhoz, és azt mondjuk, »gyertek az asztalhoz, és letartóztunk«. Így tudunk tárgyalni, így tudjuk megvitatni ezeket a jogi és büntetőjogi következményeket, vagy a béke részeként. Tehát teljesen helytelen erről beszélni jelenleg.

Miután a hétvégén Prigozsin és zsoldosai nekimentek Moszkvának, majd gyorsan visszavonulót fújtak, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke interjút adott a Bild című német lapnak, az interjú egy részén pedig a fent is olvasható párbeszéd zajlott le.

Az interjú elején a Bild riportere arról kérdezte Orbánt, „mit gondolt, amikor Prigozsin kiadta a parancsot csapatainak, hogy nyomuljanak Moszkva felé”.

„Nem látom nagy jelentőségét ennek az eseménynek” – válaszolt erre Orbán, a Bild riportere pedig itt visszakérdezett, hogy „mit hallott Oroszországon belülről”.

Bild: Vannak jó kapcsolatai?

Orbán: Nem. Titkosszolgálati kapcsolataink vannak. Ők megbízhatóbbak, mint bármi más.

Bild: És mit hallott?

Orbán: Azt, hogy ez nem fontos.

Bild: Ön szerint mennyire gyengült meg Putyin?

Orbán: Ha egy ilyen megtörténhet, az a gyengeség jele. De ha 24 órán belül lerendezik, az az erő jele.

Bild: Szóval úgy gondolja, Putyin erős.

Orbán: Tudja, Putyin Oroszország elnöke. Ha valaki arra számít, hogy esetleg megbukik vagy leváltják, az nem érti az orosz népet és az orosz hatalmi struktúrákat.

Amikor ezen a ponton visszakérdezett a riporter, hogy miért gondolja azt Orbán, hogy Putyin erős, a magyar miniszterelnök a következőt válaszolta: „Mert ez Oroszország. Oroszország másképp működik és funkcionál, mint az európai országok.” A kérdésre pedig, hogy hogyan értékeli a hétvégi helyzetet, Orbán azt válaszolta: „Szerintem vége van, a háború pedig folytatódik. Ez nem egy olyan esemény, ami a béke felé vezet. Én mindig a béke szemszögéből nézem ezt a háborút, mert szerintem a legfontosabb dolog a tűzszünet elérése és a béke valahogyan való megteremtése. Ez az esemény ebben semmilyen szerepet nem játszik.” Bild: Ön szerint Putyin 2024-ben is elnök lesz?

Orbán: Természetesen, ez a valóság.

Bild: Miért olyan biztos ebben? Az elmúlt napokban sok szó esett az orosz kormány gyengeségéről.

Orbán: Ha háború van, a háborúról való beszéd a háború része, tehát ez csak propaganda.

Nem sokkal ezután beszélt arról Orbán, hogy Ukrajna már nem szuverén nemzet.

„Valójában az számít, hogy az amerikaiak mit akarnak tenni. Ukrajna már nem szuverén ország. Nincs pénzük. Nincsenek fegyvereik. Csak azért tudnak harcolni, mert mi nyugaton támogatjuk őket. Tehát ha az amerikaiak úgy döntenek, hogy békét akarnak, akkor béke lesz” – mondta Orbán, mire a riporter azzal reagált, hogy „ha a NATO és önök követték volna a tanácsukat a háború elején, akkor Ukrajna most bizonyos értelemben teljesen oroszok által megszállt terület lenne”. Utóbbira Orbán azt mondta, „ez egy olyan hipotézis, amire nincs bizonyíték”.

„Én a kezdetektől fogva a béke mellett voltam. Ha kezdettől fogva tárgyalások lettek volna, nem halt volna meg annyi ember, és nem pusztult volna el az ország. Az én álláspontom kezdettől fogva az volt, hogy nem globális háborút vagy valami hasonlót kell csinálni a háborúból, hanem elszigetelni, és a felelősséget a katonaságról visszaterelni a politikusokra és a diplomatákra, mert ennek a háborúnak nem lett volna szabad megtörténnie.”