Orbán Viktor azt állítja, bármikor felhívhatná Putyint

belföld
2023 június 28., 08:03

Orbán Viktor a héten interjút adott a német Bildnek. A beszélgetés első része kedden jelent meg, és a következő erős állítások szerepeltek benne Orbántól:

  • Putyin nem háborús bűnös a magyar miniszterelnök szerint.
  • Ukrajna nem szuverén ország.
  • Nem látja túl nagy jelentőségét Prigozsin lázadásának.
  • A magyar titkosszolgálatok jelentései „megbízhatóbbak, mint bármi más”.
  • Szerinte Putyint jövőre simán újraválasztják.

A 444 szemléjét itt lehet elolvasni. Kedden későn este pedig megjelent az interjú folytatása.

A beszélgetés második fele a migráció témájával kezdődik. Itt a szokásos, jól ismert elemeket sorakoztatja fel Orbán. A „migráció történelmi kihívás”, a „németek szeretik a migrációt”, Magyarország „túl kockázatosnak” tartja a migrációt, „ne szóljanak bele abba, hogy a magyarok hogyan akarják meghozni a saját döntéseiket” – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök. Érdekes, hogy külön kitételt tesz a vendégmunkások tekintetében:

„Egyértelmű különbséget teszünk a vendégmunkásokkal szemben. Van egy rendeletünk a vendégmunkásokra, és egy a migránsokra. Önök nem tesznek ilyen különbséget, mert a migrációhoz való hozzáállásuk pozitív. A mi hozzáállásunk óvatosabb" – mondja.

A riporter ezután megkérdezi tőle, mit szól ahhoz, hogy Európában diktátornak tartják. „Egyáltalán nem foglalkozom ezzel. Ezek nem az én szavazóim” – válaszolja Orbán.

„Ez a politikáról szól, 16 évig voltam ellenzékben és 17 évig hatalmon. Tehát vesztettem, nyertem, megint vesztettem, visszatértem. Ezt nevezem én demokráciának. Ez így van. Nem ismerek senkit az európai politikában, akinek hasonló eredményei lennének”.

Folytatva a migráció kérdéskörét, arról is beszél, hogy azért ellenezte a menekültek elosztására vonatkozó kompromisszumot, mert szerinte azzal az embercsempészek érdekeit támogatta volna a kontinens. Ezzel szemben „mi megvédjük Európa határait” – mondta.

Van olyan kijelentése 2015-ből, amit megbánt? – teszi fel a kérdést a Bild. „Nem, egyáltalán nem” – hangzik a válasz, de aztán hozzáteszi: „Elég lassú voltam. Hagytam, hogy ez megtörténjen. Magyarországon három hónapig tartott a kerítés felállítása, a kerítés megépítése".

Az interjú következő részében az AfD-hez fűződő kapcsolatáról kérdezik Orbánt. A válaszból kiderül, hogy a Fidesznek kevés kapcsolata van a német szélsőjobboldali párttal. Orbán számára nem világos például, hogy mi a formáció viszonya az Európai Unióhoz. Ugyanakkor egy demokratikusan megválasztott pártnak tartja őket. Arra a felvetésre, hogy az AfD-t sokan Németországban is fasisztának tartják azt mondja: „Ez az önök dolga. Én soha nem mondanék semmit egy demokratikusan választott német pártról. Ez az önök döntése, ez nem az én dolgom. És ne provokáljon engem ebbe a vitába".

AfD tüntetés Berlinben.
photo_camera AfD tüntetés Berlinben. Fotó: yuichiro tashiro/CrowdSpark

Eddig tart az interjú Bilden megjelent, szerkesztett változata. Az átirat ugyanakkor megjelent a magyar miniszterelnök honlapján is. Ebből kiderül, hogy a beszélgetés végén visszatértek az orosz kapcsolatok témakörére is. Így:

BILD: Ez az utolsó kérdésem, Miniszterelnök úr. Ha ezen a héten lehetősége lenne beszélni Vlagyimir Putyinnal, mit mondana neki?

Orbán: Van rá lehetőségem…

BILD: De felhívja?

Orbán: Nem. Nincs rá okom. De bármikor felhívhatnám. És szerintem bármikor hajlandó is lenne beszélgetést folytatni. Azonban jelenleg nem lenne helyénvaló felhívni. Miért is tenném? Mi komoly emberek vagyunk. Ha felhívjuk egymást, akkor az azt jelenti, hogy valamit el szeretnénk érni. Ha az embernek nincs valamilyen ajánlata, ha nincs elképzelése, akkor miért beszélgetnénk? A probléma az, hogy Magyarország nem elég erős Európában ahhoz, hogy az eseményeket a béke irányába terelje. Ezért nincs értelme, hogy felhívjam.

Az interjú legmagabiztosabb kijelentése Orbántól ez volt: „Eddig – történelmi horizontból tekintve a dolgokat – az összes álláspontom később helyesnek bizonyult: a berlini fal leomlásával kapcsolatosan, a migrációval kapcsolatosan. És úgy gondolom, hogy ez így lesz a béke kérdésével kapcsolatosan is.”