Kuleba: Európa öngyilkosságot követ el, ha nem veszi fel Ukrajnát a NATO-ba

külföld
2023 július 02., 09:45

Öngyilkossági kísérlettel ér fel, ha a háború után Ukrajna nem kap NATO-tagságot, mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a német Axel Springernek. A július közepén esedékes NATO-csúcson az ukrán csatlakozás lehet az egyik fő vitapont, de sok tagország szerint komolyan csak akkor lehet beszélni a kérdésről, ha orosz erők már nincsenek a területen.

„A háború végeztével Európa öngyilkosságot követ el, ha nem veszi fel Ukrajnát a NATO-ba, mert ez azt jelenti, hogy a háború lehetősége nyitva marad. Ez az egyetlen módja, hogy bezárjuk az ajtót az Európa elleni orosz agresszió előtt”,mondta Kuleba. Hozzátette, arra kéri Olaf Scholz német kancellárt, hogy ne kövesse el újra azt a hibát, amit Angela Merkel 2008-ban, amikor hevesen tiltakozott Ukrajna NATO-tagsága ellen.

Scholz szerint a szövetség vilniusi találkozóján inkább Ukrajna katonai erejének megerősítésére kéne összpontosítani, ahelyett, hogy a csatlakozási folyamatról vitatkoznának.

Orbán Viktor nemrég adott interjút a német Bildnek, amiben azt mondta, Vlagyimir Putyin nem háborús bűnös, Ukrajna nem is szuverén állam, a háborúban pedig az idő az oroszoknak dolgozik, mert az ukránok hamarabb fognak kifogyni a katonákból. Az ukrán külügyminiszter válaszolt is a magyar miniszterelnöknek: bla-bla-bla.

(via Politico)