Elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság

háború
2023 március 17., 15:42

Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) Vlagyimir Putyin orosz elnök és gyerekjogi biztosa ellen. Putyint az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt tartóztatnák le, Marija Lvova-Belovát az ukrán gyerekek elhurcolása miatt vonnák felelősségre.

Értesülések szerint a nemzetközi bíróság fontolgatta, hogy titkos körözéseket adnak ki, de végül úgy döntöttek: azzal, hogy nyilvánosságra hozzák a döntést, „talán meg tudják akadályozni a további bűncselekmények elkövetését”. Moszkva továbbra sem ismeri el a bíróság joghatóságát, mert nem írták alá az erről szóló római Statútumot. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint az elfogatóparancsok annyit érnek, mint a „vécépapír".

Januárban Tóth-Szenesi Attila egy cikkben Putyin büntethetőségét, vagyis annak abszurditását, nehézségeit és ellentmondásait járta körbe Hoffmann Tamás nemzetközi jogásszal. Habár a BBC tudósítója szerint a jelenlegi körülmények között elképzelhetetlen, hogy Oroszország akár az elnökét, akár a gyerekjogi biztosát átadja az igazságszolgáltatásnak, a lépés mégis „rendkívül kínos" a Kremlnek, és mivel Putyin mostantól körözött személy, ez igencsak korlátozza, milyen politikusok hajlandóak kezet fogni vele.

(via BBC)