Putyint pont a legnyilvánvalóbb bűne miatt nem állíthatják bíróság elé

háború
2023 január 09., 05:04
comments 32

A jelenlegi ismereteink alapján Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megtámadásáért és az ott elkövetett bűncselekményekért felelősségre lehet vonni, de csak abban az esetben, ha van rá politikai akarat, mondta Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, a Corvinus Egyetem docense, akivel Putyin büntethetőségét jártuk körbe.

Putyin elítélhetőségével kapcsolatban a két legellentmondásosabb kérdés az államfői mentesség és az agresszió.

Államfői mentesség - a szuverenitás mindenekelőtt

A hétvégén Geoffrey Nice, aki a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészeként a Szlobodan Milosevics elleni eljárást vezette, azt javasolta: Ukrajna maga indítson pert Putyin ellen, ukrán nyelven, Putyinnak jelen se kell lennie. Hoffmann Tamás szerint az ukrán ügyészség egy ilyen eljárást akár azonnal megindíthatna, ha az ukrán parlament kiiktatná az államfői mentesség fogalmát az ukrán jogrendszerből. Normál esetben ugyanis egy másik ország hivatalban lévő államfőjével és néhány más, magas rangú vezetőjével, így külügyminiszterrel, hadügyminiszterrel szemben nem indítható eljárás. Ennek hiányában akár egy Magyarországon született feljelentés alapján nyomozást indíthatna a magyar ügyészség is Putyin ellen. Az államok szuverenitása nem korlátozható, egyetlen állam sem ítélkezhet egy másik fölött.

Milosevics a hágai bíróságon 2002-ben
photo_camera Milosevics a hágai bíróságon 2002-ben Fotó: ED OUDENAARDEN/AFP

Hoffmann Tamás emlékeztetett arra az ezredfordulón történt esetre, amikor egy belga bíróság nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki a Kongói Demokratikus Köztársaság hivatalban lévő külügyminisztere ellen egy fajgyűlöletre buzdító beszéde miatt. Az eset nem Belgiumban történt, az elszenvedői nem belga állampolgárok voltak, a külügyminisztert népirtásra való felbujtással gyanúsították meg. A Kongói Demokratikus Köztársaság a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult és nyert: az ítélet szerint Belgium megsértette az ország szuverenitását. „Ez egy húsz évvel ezelőtt történt eset, a nemzetközi jog is folyamatosan változik, van, aki azt mondja, ma már nem állna meg ez az ítélet” - mondta Hoffmann.

A nemzetközi jogász azonban úgy gondolja, hogy Nice a véleményével erős kisebbségben van. A Milosevics elleni eljárást az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által felállított büntetőtörvényszék folytathatta le, egy ilyen bíróságnak nincsenek korlátai, ezért az sem akadályozta, hogy az eljárás kezdetén a szerb elnök még hatalmon volt. Mivel Oroszország maga is a BT állandó tagja, így bármikor megvétózhat egy rá nézve kedvezőtlen határozatot, így egy ilyen bíróság felállítása most a sci-fi kategóriájába tartozik.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.