Putyint pont a legnyilvánvalóbb bűne miatt nem állíthatják bíróság elé

Lezárt tartalom a Kör tagjainak háború
január 09., 05:04
comments 32

A jelenlegi ismereteink alapján Vlagyimir Putyin orosz elnököt Ukrajna megtámadásáért és az ott elkövetett bűncselekményekért felelősségre lehet vonni, de csak abban az esetben, ha van rá politikai akarat, mondta Hoffmann Tamás nemzetközi jogász, a Corvinus Egyetem docense, akivel Putyin büntethetőségét jártuk körbe.

Putyin elítélhetőségével kapcsolatban a két legellentmondásosabb kérdés az államfői mentesség és az agresszió.

Államfői mentesség - a szuverenitás mindenekelőtt

A hétvégén Geoffrey Nice, aki a hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészeként a Szlobodan Milosevics elleni eljárást vezette, azt javasolta: Ukrajna maga indítson pert Putyin ellen, ukrán nyelven, Putyinnak jelen se kell lennie. Hoffmann Tamás szerint az ukrán ügyészség egy ilyen eljárást akár azonnal megindíthatna, ha az ukrán parlament kiiktatná az államfői mentesség fogalmát az ukrán jogrendszerből. Normál esetben ugyanis egy másik ország hivatalban lévő államfőjével és néhány más, magas rangú vezetőjével, így külügyminiszterrel, hadügyminiszterrel szemben nem indítható eljárás. Ennek hiányában akár egy Magyarországon született feljelentés alapján nyomozást indíthatna a magyar ügyészség is Putyin ellen. Az államok szuverenitása nem korlátozható, egyetlen állam sem ítélkezhet egy másik fölött.

photo_camera Milosevics a hágai bíróságon 2002-ben Fotó: ED OUDENAARDEN/AFP

Hoffmann Tamás emlékeztetett arra az ezredfordulón történt esetre, amikor egy belga bíróság nemzetközi letartóztatási parancsot adott ki a Kongói Demokratikus Köztársaság hivatalban lévő külügyminisztere ellen egy fajgyűlöletre buzdító beszéde miatt. Az eset nem Belgiumban történt, az elszenvedői nem belga állampolgárok voltak, a külügyminisztert népirtásra való felbujtással gyanúsították meg. A Kongói Demokratikus Köztársaság a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordult és nyert: az ítélet szerint Belgium megsértette az ország szuverenitását. „Ez egy húsz évvel ezelőtt történt eset, a nemzetközi jog is folyamatosan változik, van, aki azt mondja, ma már nem állna meg ez az ítélet” - mondta Hoffmann.

A nemzetközi jogász azonban úgy gondolja, hogy Nice a véleményével erős kisebbségben van. A Milosevics elleni eljárást az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által felállított büntetőtörvényszék folytathatta le, egy ilyen bíróságnak nincsenek korlátai, ezért az sem akadályozta, hogy az eljárás kezdetén a szerb elnök még hatalmon volt. Mivel Oroszország maga is a BT állandó tagja, így bármikor megvétózhat egy rá nézve kedvezőtlen határozatot, így egy ilyen bíróság felállítása most a sci-fi kategóriájába tartozik.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt