A Magyar Turisztikai Ügynökség szerint szárnyal a külföldi turizmus a Balatonon

gazdaság
2023 augusztus 04., 10:04

Jól teljesít a külföldi vendégforgalom is a nyári főszezonban a Balatonnál, a vendégéjszakák valamivel több mint negyedét töltik külföldi vendégek a térségben, ők adják a tóparti szálláshelyek bevételeinek közel egyharmadát, írja az MTI a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye alapján.

Fürdõzõk a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én
photo_camera Fürdõzõk a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én Fotó: Varga György/MTI/MTVA

„A nyár eleje és július közepe között közel 180 ezer külföldi vendég közel 650 ezer éjszakát töltött a Balaton partján. A külföldi forgalom így 14 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakának eredményeit” – közölte az MTÜ. Ez egyezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataival, ami szerint a külföldi vendégek száma 25 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal nőtt júniusban a tavaly júniusihoz képest.

A közlemény szerint június 1. és július közepe között 2,4 millió éjszakát regisztráltak a szálláshelyek a Balatonon, ezzel elérte a 2019-es év forgalmának 98,6 százalékát. A KSH csak a júniust vizsgáló statisztikája szerint turisztikai szálláshelyeken 1,6 millió vendég 4 millió éjszakát töltött. A vendégek száma 3,8 százalékkal nőtt, de a vendégéjszakáké 0,8 százalékos visszaesést mutat a tavaly júniusihoz képest.

A belföldi turizmusról az MTÜ annyit ír csak, hogy „a térségben a forgalom döntő többségét, 73 százalékát a magyar vendégek adták, azonban az országos trendeknek megfelelően nőtt a külföldi vendégéjszakák száma is”.

Arról nem esik szó, hogy a KSH adatai szerint a hazai vendégek száma 7,1 százalékkal, míg a vendégéjszakáik száma 10 százalékkal csökkent június hónapban. A hazai turizmus havi visszaesését mutató statisztika - amivel ebben a cikkben foglalkoztunk - megerősíti azokat a korábbi nyilatkozatokat és szubjektív benyomásokat, hogy a balatoni turizmusban nem indult jól a szezon.

A témában videót is készítettünk:

link Forrás

Az első félév turisztikai adatairól pedig Haász János írt cikket: „130 ezres visszaesést hozott az első félév a Balatonnál”.