Csúnya visszaeséssel indult a nyári szezon a Balatonnál

gazdaság
2023 augusztus 03., 07:43

Az idei első nyári hónapban, júniusban a turisztikai szálláshelyeken 1,6 millió vendég 4 millió éjszakát töltött. A vendégek száma 3,8 százalékkal nőtt, de a vendégéjszakáké 0,8 százalékos visszaesést mutat a tavaly júniusihoz képest – közölte csütörtökön a KSH. Májusban a vendégek száma 7,1 százalékkal, a vendégéjszakáké 3,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Júniusban a belföldi turizmus szenvedte el az igazi sokkot: a hazai vendégek száma 7,1 százalékkal, míg a vendégéjszakáik száma 10 százalékkal csökkent. Vagyis kevesebben utaztak, és még annál is kevesebb időt töltöttek nyaralással a nyár első hónapjában.

Mivel a balatoni régió a belföldi turizmus elsődleges célpontja – idén nyáron itt regisztrálták a belföldi vendégéjszakák 32 százalékát –, a hazai turizmus júniusi visszaesését mutató statisztika megerősíti azokat a korábbi nyilatkozatokat és szubjektív benyomásokat, hogy a balatoni turizmusban pocsékul indult a szezon.

A tónál a belföldi vendégek aránya a statisztikai hivatal adatközlése szerint idén és tavaly hasonló volt: tavaly 33 százalék, idén 32 százalék. Frissítés: A KSH részletes, részben előzetes adataiból az számolható ki, hogy a belföldi balatoni vendégforgalom nagyjából 12 százalékkal, csaknem százezer vendégéjszakával esett vissza júniusban.

link Forrás

Akárcsak a hazai, a külföldi vendégek is rövidebb időre utaztak, mint tavaly – igaz, az ő mutatóikban legalább továbbra is dinamikus a növekedés. A külföldi vendégek száma 25 százalékkal, a külföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal nőtt júniusban a tavaly júniusihoz képest.

A külföldiek továbbra is elsősorban a fővárosba jönnek: a fővárosban 832 ezer éjszakát töltöttek, Budapesten kívül az ország teljes területén 734 ezret. A legnépszerűbb vidéki célpontjuk a balatoni régió volt, ami az előzetes adatok szerint 254 ezer vendégéjszakát jelent. Bár a tavalyi adat az akkori KSH-jelentésből nem derül ki, de a részletes táblázat szerint akkor 236 ezer volt. Vagyis ez 18 ezres bővülést jelent, tehát korántsem tudta ellensúlyozni a százezres nagyságrendű belföldi visszaesést.

link Forrás

A KSH az alábbiakat is közölte:

  • A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 54 milliárd forintot tett ki, ez folyó áron 17 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, vagyis az aktuális inflációs adatok alapján reálértéken visszaesést jelent (tavaly 43 milliárdos volt az árbevétel, ami folyó áron csaknem 50 százalékos növekedést jelentett a még Coviddal sújtott 2021 után).
  • Összesen 27 681 turisztikai szálláshely, ezen belül 2941 kereskedelmi, illetve 24 740 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.
  • A kereskedelmi szálláshelyek közül 985 szálloda és 1187 panzió volt nyitva június egy részében vagy egészében (tavalyi számok: 945 szálloda és 1183 panzió).
  • SZÉP-kártyával 2,9 milliárd forintot költött a vendégek, ez még folyó áron is 3,3 százalékos visszaesést mutat, ami reálértéken nagyjából 20 százalékos csökkenést jelent (de már tavaly is visszaestek, méghozzá 28 százalékkal, a SZÉP-kártyás költések).