Guardian: Londonban terjeszkedne az MCC

POLITIKA
2023 augusztus 28., 13:46

A Guardian értesülései szerint Orbán Viktor már az Európai Unión kívül is igyekszik terjeszteni populista filozófiáját: Orbán által erősen befolyásolt oktatási intézményt terveznek Londonban és jelentős szponzorációt terveznek jobboldali csoportoknak.

A lap forrásai szerint a Trafalgar Square melletti magyar kulturális központban várhatóan a Mathias Corvinus Collegium fióktelepe lesz.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója és Szijjártó Péter
photo_camera Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) főigazgatója, a Mandiner lapigazgatója és Szijjártó Péter Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A 2020-ban több mint 400 milliárd forint állami vagyonnal feltőkésített MCC – a néhai brit konzervatív filozófus gondolatait népszerűsítő Roger Scruton Legacy Foundationnel kötött megállapodással – már az Egyesült Királyságban is működik.

Az MCC ösztöndíjakat finanszíroz több száz diáknak, hogy a legjobb egyetemekre járjanak, közülük néhányan most az Egyesült Királyságban járnak tanfolyamokra.

A Guardian szerint Orbán MCC-nek és más, az elképzeléseit propagáló intézménynek nyújtott támogatását a miniszterelnök egyik támogatója úgy jellemezte, mint olyan kísérletet, ami egy világméretű „mélyállam” létrehozására irányul az öröksége bebetonozására.

Az MCC néhány öregdiákja a Guardiannek azt mondta, a főiskola látszólag szerény hátterű, tehetséges hallgatókat választott ki, akiket drága éttermekbe és külföldi utakra vittek, és szélsőjobboldali előadók, köztük Tucker Carlson amerikai műsorszolgáltató és maga Orbán beszélt velük.

A lap szerint az MCC egyik kulcsfontosságú kapcsolata Nagy-Britanniában James Orr, aki szoros kapcsolatban áll egy sor jobboldali képviselővel, és társvezetője a Roger Scruton Legacy Foundation egyesült királyságbeli fiókjának. Orr a Guardiannek azt mondta, nem tudott arról, hogy az MCC Londonba költözik.

Több forrás – köztük az MCC-n belüli is – azt állítja, hogy a tervek szerint a magyar kulturális központba, a Cockspur Street egyik nagy irodaházban nyitnák meg az MCC fiókját, de az MCC szóvivője szerint egyelőre nem ez a helyzet. Az MCC-nek már Bécsben, Brüsszelben, Budapesten és máshol is működnek fiókjai.